poniedziałek, 4 listopada 2013

Zupa Fasolowa z Boczkiem

Zupa Fasolowa z Boczkiem

Zupa Fasolowa z Boczkiem
Dzisiaj na obiad zupa fasolowa. Prosta, sycąca i smaczna. Akurat w sam raz na chłodne, jesienne dni. No i ten boczek ... ;)


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 300 g fasoli Jaś Karłowy
    • 200 g boczku
    • 3 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 2 cebule małe
    • pietruszka mała
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka majeranku
    • sól, pieprz
    • maggi


WYKONANIE:

  1. Fasolę namoczyć i odstawić na całą noc.
  2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
  4. Namoczoną fasolę zalać świeżą wodą (około 1 i 1/2 l) i gotować przez 30 minut na dużym ogniu bez przykrycia.
  5. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą oraz czosnkiem. Dodać do gotującej się fasoli.
  6. Następnie dodać warzywa: pietruszkę, marchew i ziemniaki. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Podawać z pieczywem.

SMACZNEGO :)

zupa fasola boczek ziemniaki marchewka cebula pietruszka czosnek majeranek sól pieprz maggi

1 komentarz:

  1. Będę dzisiaj testować. To będzie moja pierwsza zupa w życiu.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons