sobota, 23 listopada 2013

Cappuccino

Cappuccino

Cappuccino
Najpopularniejszy na świecie napój kawowo-mleczny. Miarka Espresso, spienione mleko i szczypta czekolady. Podobnie jak Espresso czy Moka, Cappuccino pochodzi z Włoch, a swoją nazwę zawdzięcza zakonowi mnichów Kapucynów, których habity są właśnie w kolorze idealnego Cappuccino.


SKŁADNIKI (1 filiżanka):





WYKONANIE:

  1. Mleko podgrzać do temperatury ok. 60°C i spienić.
  2. Wlać delikatnie do filiżanki, a następnie równie delikatnie dodać Espresso.
  3. Całość przykryć z wierzchu pianką mleczną i posypać czekoladą.

WARIACJE:


W zależności od upodobań mleko możemy spienić na piankę (bez pęcherzyków powietrza), albo puch (z pęcherzykami). Oryginalne Cappuccino powinno być na bazie pianki.


Uwagi:

  • Cappuccino jest jednym z naprostszych napojów kawowych tak długo, aż nie zaczniemy przy nim za dużo eksperymentować. Im prostsze Cappuccino, tym lepsze.
  • Idealnie spienione mleko powinno mieć piankę o grubości około 2 cm.
  • Cappuccino podajemy w szerokich filiżankach. Pozwala to podkreślić jakość przyrządzonej przez nas pianki.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
kawa Espresso mleko czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons