Najpopularniejszy na świecie napój kawowo-mleczny. Miarka Espresso, spienione mleko i szczypta czekolady. Podobnie jak Espresso czy Moka, Cappuccino pochodzi z Włoch, a swoją nazwę zawdzięcza zakonowi mnichów Kapucynów, których habity są właśnie w kolorze idealnego Cappuccino.
SKŁADNIKI (1 filiżanka):
WYKONANIE:
- Mleko podgrzać do temperatury ok. 60°C i spienić.
- Wlać delikatnie do filiżanki, a następnie równie delikatnie dodać Espresso.
- Całość przykryć z wierzchu pianką mleczną i posypać czekoladą.
WARIACJE:
W zależności od upodobań mleko możemy spienić na piankę (bez pęcherzyków powietrza), albo puch (z pęcherzykami). Oryginalne Cappuccino powinno być na bazie pianki.
Uwagi:
- Cappuccino jest jednym z naprostszych napojów kawowych tak długo, aż nie zaczniemy przy nim za dużo eksperymentować. Im prostsze Cappuccino, tym lepsze.
- Idealnie spienione mleko powinno mieć piankę o grubości około 2 cm.
- Cappuccino podajemy w szerokich filiżankach. Pozwala to podkreślić jakość przyrządzonej przez nas pianki.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz