Latte Macchiato to kawa niezwykła. Bardzo delikatna, łagodna, ale przede wszystkim imponująca swoim wyglądem. Składa się z trzech wyraźnie zaznaczonych warstw: gorącego mleka, Espresso i pianki mlecznej. Latte Macchiato doskonale komponuje się z różnego rodzaju ciasteczkami. Jest idealnym uzupełnieniem deseru.
SKŁADNIKI (1 szklanka):
- Mleko podgrzać do temperatury ok. 60°C i spienić.
- Do wysokiej szklanki wlać większą część mniej związanego mleka z dna dzbanuszka.
- Łyżeczka po łyżeczce wlać powoli Espresso.
- Delikatnie ułożyć na wierzchu pozostałą część pianki mlecznej.
WARIACJE:
Najbardziej znaną odmianą Latte Macchiato jest Caffee Latte czyli porcja Espresso, Mokki lub Kawy po Turecku zalana dużą ilością gorącego mleka z odrobiną pianki na wierzchu. Podczas gdy Latte Macchiato powinna być bardzo łagodna, dopuszcza się, by Caffee Latte przygotowana była na bazie mocniejszczego naparu (np. Espresso Lungo).
Uwagi:
- Latte Macchiato podaje się w wysokich, wysmukłych szklankach. Ilość mleka powinna być starannie dopasowana do jej objętości. Najlepiej sprawdza się porcja mleka odpowiadająca 3/4 wysokości szklanki.
- Spieniając mleko w spieniarce parowej nie musimy go wcześniej podgrzewać. Mleko po spienieniu będzie miało odpowiednią temperaturę.
- Kawę najlepiej wlewać po ściankach szklanki lub celując w sam środek naczynia. Zobaczycie, że już po kilku próbach dojdziecie do wprawy i nie będziecie musieli tego robić łyżeczką.
- Latte Macchiato można udekorować z wierzchu szczyptą cynamonu, startej czekolady, etc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz