poniedziałek, 23 maja 2016

Polędwiczki w Sosie Chrzanowo-Musztardowym

Polędwiczki w Sosie Chrzanowo-Musztardowym

Polędwiczki w Sosie Chrzanowo-Musztardowym
Delikatne polędwiczki w gęstym i intensywnym w smaku sosie chrzanowo-musztardowym.


SKŁADNIKI:



    • polędwiczka wieprzowa
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • szklanka bulionu mięsnego
    • 120 ml śmietanki 18% słodkiej
    • 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
    • łyżka musztardy
    • łyżeczka miodu
    • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
    • 3 łyżki oleju
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Polędwiczki pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ubić delikatnie dłonią i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć (1-2 minuty) na nim polędwiczki z obu stron.
  4. Dodać cebulę oraz majeranek i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
  5. Następnie wlać bulion i dusić przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  7. W misce wymieszać śmietanę, miód, chrzan i musztardę. Dodać do mięsa razem z czosnkiem. Dusić wszystko razem przez 10-12 minut na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło

SMACZNEGO :)

obiad polędwiczki wieprzowe cebula czosnek bulion śmietanka chrzan musztarda miód majeranek olej sól pieprz

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis i super przepisy przy okazji zapraszam na nowo powstały bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawianm

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons