Kruche ciasteczka robi się błyskawicznie. Wykonanie ich nie sprawia żadnych trudności nawet osobom, które swoich sił w pieczeniu próbują po raz pierwszy. Dodatkowo, przełożone powidłem, są rewelacyjne w smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- powidło śliwkowe
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać przez sitko. Dodać proszek do pieczenia, sól, masło, cukier puder, cukier waniliowy i posiekać nożem.
- Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na plaster o grubości ok. 3-4 mm i przy pomocy dowolnych foremek wykrawać ciasteczka. W moim przypadku były to serduszka oraz kwiatki.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
- Gotowe ciasteczka przełożyć powidłem i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i koniecznie zapraszam do mnie