Cztery smaki zamknięte w jednym cieście. W skład tego niezwykłego wypieku wchodzą ciasto czekoladowe, sernik, masa budyniowa i truskawki w galaretce. Choć w wykonaniu pracochłonne, to na pewno warte grzechu, a doznania smakowe są wprost piorunujące!
SKŁADNIKI:
- Ciasto Kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szklanka oleju
- Sernik:
- 600 g twarogu mielonego z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru kryształ
- 150 g masła
- Masa Truskawkowa:
- 800 g świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 4 łyżki cukru kryształ
- Masa Budyniowa.
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru kryształ
- kostka masła
- Dodatkowo:
- 150 g mlecznej czekolady
- ok. 20 truskawek świeżych
WYKONANIE:
- Ciasto Kakaowe:
- Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
- Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty.
- Dodawać powoli mąkę i miksować dalej na wolnych obrotach.
- Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
- Sernik:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
- Masa Budyniowa:
- Ze wszystkich podanych składników za wyjątkiem masła ugotować budyń i wystudzić.
- Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając. Masa powinna być gładka i bez grudek.
- Masa Truskawkowa:
- Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na pół lub na ćwiartki.
- Włożyć z cukrem na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu.
- Gdy owoce puszczą sok wsypać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
- Przełożenie Ciasta:
- Połówka ciasta kakaowego
- 1/3 masy budyniowej
- Sernik
- 1/3 masy budyniowej
- Masa truskawkowa
- 1/3 masy budyniowej
- Druga połówka ciasta kakaowego
- Gotowe ciasto polać z wierzchu mleczną czekoladą i udekorować truskawkami. Schłodzić i rozkoszować się jego aksamitnym smakiem :).
Cudowne ciasto!.
OdpowiedzUsuńZjawiskowe !
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpolecam to ciasto również z biszkoptami :) zarówno z jasnym jak i kakaowym :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńpo prostu pycha :) mojej rodzince bardzo posmakował :) polecam
UsuńJaki elegancki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję wedelka :)
UsuńWygląda tak, że czapki z głów. Niesamowite z tymi wszystkimi warstwami :)
OdpowiedzUsuńdziękuję gin :)
UsuńTroszkę pracochłonny, ale widać, że to majstersztyk :)
OdpowiedzUsuńooo tak pracochłonne, ale warto poświęcić czas dla tego pysznego ciasta :) pozdrawiam Kasiu :)
Usuńczy można zamiast truskawek użyć mrożonych malin??
OdpowiedzUsuńtak można :)
Usuń