niedziela, 25 maja 2014

Ciasto Cztery Smaki

Ciasto Cztery Smaki

Ciasto Cztery Smaki
Cztery smaki zamknięte w jednym cieście. W skład tego niezwykłego wypieku wchodzą ciasto czekoladowe, sernik, masa budyniowa i truskawki w galaretce. Choć w wykonaniu pracochłonne, to na pewno warte grzechu, a doznania smakowe są wprost piorunujące!


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kakaowe:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 5 jajek
    • szklanka cukru
    • szklanka oleju
  • Sernik:
    • 600 g twarogu mielonego z wiaderka
    • 2 budynie śmietankowe
    • 4 jajka
    • 6 łyżek cukru kryształ
    • 150 g masła
  • Masa Truskawkowa:
    • 800 g świeżych truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 4 łyżki cukru kryształ
  • Masa Budyniowa.
    • 2 budynie śmietankowe
    • 500 ml mleka
    • 5 łyżek cukru kryształ
    • kostka masła
  • Dodatkowo:
    • 150 g mlecznej czekolady
    • ok. 20 truskawek świeżych


WYKONANIE:

  •  Ciasto Kakaowe:
  1. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
  2. Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty. 
  3. Dodawać powoli mąkę i miksować dalej na wolnych obrotach.
  4. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  • Sernik:
  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
  • Masa Budyniowa:
  1. Ze wszystkich podanych składników za wyjątkiem masła ugotować budyń i wystudzić.
  2. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając. Masa powinna być gładka i bez grudek.
  • Masa Truskawkowa:
  1. Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na pół lub na ćwiartki.
  2. Włożyć z cukrem na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu.
  3. Gdy owoce puszczą sok wsypać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
  • Przełożenie Ciasta:
  1. Połówka ciasta kakaowego
  2. 1/3 masy budyniowej
  3. Sernik
  4. 1/3 masy budyniowej
  5. Masa truskawkowa
  6. 1/3 masy budyniowej
  7. Druga połówka ciasta kakaowego
  8. Gotowe ciasto polać z wierzchu mleczną czekoladą i udekorować truskawkami. Schłodzić i rozkoszować się jego aksamitnym smakiem :).

SMACZNEGO :)

ciasto mąka kakao proszek do pieczenia soda jajka cukier olej twaróg mielony budyń masło truskawki galaretka truskawkowa mleko czekolada
Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014
Milion smaków truskawek

15 komentarzy:

  1. polecam to ciasto również z biszkoptami :) zarówno z jasnym jak i kakaowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. po prostu pycha :) mojej rodzince bardzo posmakował :) polecam

      Usuń
  3. Wygląda tak, że czapki z głów. Niesamowite z tymi wszystkimi warstwami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Troszkę pracochłonny, ale widać, że to majstersztyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo tak pracochłonne, ale warto poświęcić czas dla tego pysznego ciasta :) pozdrawiam Kasiu :)

      Usuń
  5. czy można zamiast truskawek użyć mrożonych malin??

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons