wtorek, 12 listopada 2013

Zupa Paprykowa

Zupa Paprykowa

Zupa Paprykowa
Pyszną zupa krem z papryką i grzankami. Aromatyczna miseczka, która rozgrzeje każdego, szczególnie jesienią.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 3 papryki czerwone
    • papryka żółta
    • 600 ml rosołu
    • 2 pomidory
    • marchewka mała
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • łyżka masła
    • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • 2 szczypty chili
    • łyżka cukru
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w paski.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  3. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  5. Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut. Następnie dodać paprykę, pomidory, marchewkę i wszystko razem smażyć aż do miękkości. 
  6. Gotowe warzywa zmiksować blenderem. 
  7. Następnie wlać do garnka, dodać cukier i zalać rosołem. Gotować razem przez około 5 minut. 
  8. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i chili.
  9. Zupę podawać z grzankami i kleksem ze śmietany.

SMACZNEGO :)

zupa papryka czerwona papryka źółta pomidory marchewka czosnek cebula rosół masło papryka słodka chili cukier sól pieprz

1 komentarz:

  1. uwielbiam tą zupę:) w sam raz na jesienne, chłodne dni:) piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons