Pyszną zupa krem z papryką i grzankami. Aromatyczna miseczka, która rozgrzeje każdego, szczególnie jesienią.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 3 papryki czerwone
- papryka żółta
- 600 ml rosołu
- 2 pomidory
- marchewka mała
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 2 szczypty chili
- łyżka cukru
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w paski.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut. Następnie dodać paprykę, pomidory, marchewkę i wszystko razem smażyć aż do miękkości.
- Gotowe warzywa zmiksować blenderem.
- Następnie wlać do garnka, dodać cukier i zalać rosołem. Gotować razem przez około 5 minut.
- Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i chili.
- Zupę podawać z grzankami i kleksem ze śmietany.
uwielbiam tą zupę:) w sam raz na jesienne, chłodne dni:) piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, nigdy nie jadłam zupy paprykowej. Czas spróbować :)
OdpowiedzUsuń