sobota, 23 listopada 2013

Kawa Po Turecku

Kawa Po Turecku

Kawa Po Turecku
Kawa przyrządzana tradycyjnym, arabskim sposobem - w mosiężnym tygielku nad ogniem. Jest czarna, przejrzysta i delikatna. To kawa o naprawdę wyjątkowym smaku, w którym wyczuwa się nutkę orientu i niezwykłości. Doskonale komponuje się z przyprawami, a przede wszystkim z kardamonem, cynamonem lub imbirem. Jest idealnym uzupełnieniem wszelkich słodkich deserów.


SKŁADNIKI (1 filiżanka):



    • 100 ml wody
    • 2 czubate łyżeczki zmielonej kawy
    • łyżeczka cukru
    • szczypta zmielonego kardamonu, cynamonu lub innych przypraw


WYKONANIE:
  1. Kawę, cukier i przyprawy wymieszać w tygielku i zalać wodą.
  2. Podgrzać napar do temperatury ok. 90°C i odstawić na 10 minut.
  3. Powyższą czynność powtórzyć 3 razy.

WARIACJE:


Ze względu na swoją specyfikę istnieje mnóstwo różnych odmian Kawy po Turecku. Ilość wody, kawy, cukru oraz wykorzystane przyprawy zależą głównie od upodobań i ich miara nie jest sztywno określona. W przypadku cukru zazwyczaj stosuje się proporcję 2:1 czyli 2 łyżeczki kawy i jedna łyżeczka cukru lub jeśli chcemy, żeby kawa była bardziej słodka, stosujemy proporcję 1:1.


Uwagi:

  • To, że gotowany napar osiągnął już odpowiednią temperaturę poznajemy po charakterystycznej piance pojawiającej się na brzegach podgrzewanego naczynia. Bardzo ważne jest, aby nie zagotować kawy, ale zdjąć ją z ognia zanim pojawią się pierwsze bąble.
  • Kilka kropel zimnej wody wrzuconych do naczynia po ostatnim podgrzaniu powoduje, iż wszystkie fusy idą na dno!
  • Kawę po Turecku podajemy w małych filiżankach. Jeśli naparu jest więcej, wraz z filiżanką podajemy również tygielek do uzupełniania napoju.
  • Stosując mniejszą ilość wody i przyrządzając bezcukrowy napar powyższym sposobem, otrzymamy podobną do Espresso lub Moki bazę, którą z powodzeniem możemy wykorzystać do przyrządzania kaw mlecznych.
  • Mosiężny tygielek bez problemu możemy zastąpić metalowym garnuszkiem lub dzbankiem.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
kawa woda kawa cukier przyprawy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons