Przepyszne drożdżowe bułeczki. Idealny sposób na zapoznanie się ze szwedzkimi smakami. Te słodkości są tradycyjnie przyrządzane w Skandynawii na Tłusty Wtorek, tuż przed Wielkim Postem. Masa z marcepanem w oryginalnym przepisie została u mnie zastąpiona dżemem z czarnej porzeczki nadając całości nowego, bardziej orzeźwiającego smaku. Najlepiej smakują pierwszego dnia :).
SKŁADNIKI (około 15-20 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- cukier puder
- 1/4 kostki masła
- 50 g świeżych drożdży
- jajko + żółtko
- szklanka + 2 łyżki mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- dżem porzeczkowy lub inny
WYKONANIE:
- Mąkę, 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, pokruszone drożdże i jedno całe jajko wymieszać w misce.
- Dodać szklankę letniego mleka, po czym całość bardzo dokładnie zagnieść.
- Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut, aż ciasto wyrośnie.
- Gotowe ciasto podzielić na równe, małe kawałki. Każdy osobno formować w małe bułeczki i oprószyć odrobiną mąki, aby się nie sklejały. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
- Bułeczki posmarować z wierzchu przy pomocy pędzelka pomadą, którą przyrządzamy z żółtka wymieszanego z 2 łyżkami mleka.
- Piec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
- Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
- Bitą śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.
- Bułeczki przekroić na pół, smarować dolną część dżemem, a następnie nałożyć bitą śmietanę. Całość zamknąć górną częścią.
- Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Zjadłabym z porzeczką jak i z marcepanem:)
OdpowiedzUsuń