sobota, 30 listopada 2013

Semlor

Semlor

Semlor
Przepyszne drożdżowe bułeczki. Idealny sposób na zapoznanie się ze szwedzkimi smakami. Te słodkości są tradycyjnie przyrządzane w Skandynawii na Tłusty Wtorek, tuż przed Wielkim Postem. Masa z marcepanem w oryginalnym przepisie została u mnie zastąpiona dżemem z czarnej porzeczki nadając całości nowego, bardziej orzeźwiającego smaku. Najlepiej smakują pierwszego dnia :).

Bułeczki z Bitą śmietaną

SKŁADNIKI (około 15-20 sztuk):



    • 500 g mąki pszennej
    • cukier puder
    • 1/4 kostki masła
    • 50 g świeżych drożdży
    • jajko + żółtko
    • szklanka + 2 łyżki mleka
    • 250 ml śmietanki kremówki 36%
    • dżem porzeczkowy lub inny


WYKONANIE:

  1. Mąkę, 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, pokruszone drożdże i jedno całe jajko wymieszać w misce.
  2. Dodać szklankę letniego mleka, po czym całość bardzo dokładnie zagnieść.
  3. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut, aż ciasto wyrośnie.
  4. Gotowe ciasto podzielić na równe, małe kawałki. Każdy osobno formować w małe bułeczki i oprószyć odrobiną mąki, aby się nie sklejały. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Bułeczki posmarować z wierzchu przy pomocy pędzelka pomadą, którą przyrządzamy z żółtka wymieszanego z 2 łyżkami mleka.
  6. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  7. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  8. Bitą śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.
  9. Bułeczki przekroić na pół, smarować dolną część dżemem, a następnie nałożyć bitą śmietanę. Całość zamknąć górną częścią.
  10. Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

SMACZNEGO :) 

ciasteczka mąka pszenna cukier puder masło drożdże jajka mleko śmietanka kremówka dżem

1 komentarz:

Sharing Buttons