sobota, 23 listopada 2013

Kawa po Wiedeńsku

Kawa po Wiedeńsku

Kawa po Wiedeńsku
Najpopularniejszy na świecie deser na bazie kawy. Coś dla tych, którzy naprawdę lubią łasuchować. Kawa po Wiedeńsku łączy w sobie najlepsze składniki wszystkich deserów: bitą śmietanę, kakao oraz cukier. Całość wieńczy orzeźwiająca porcja kawy.


SKŁADNIKI (1 szklanka):



    • porcja Kawy Americano
    • 100 ml śmietanki kremówki (36 %)
    • łyżeczka cukru pudru
    • 15 ml mleka
    • szczypta kakao


WYKONANIE:

  1. Kawę Americano wlać do wysokiej szklanki.
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie przełożyć do szklanki.
  3. Mleko spienić z dodatkiem kakao i delikatnie oblać nią wierzch szklanki.

Uwagi:

  • Kawa Americano musi być schłodzona. W przeciwnym wypadku bita śmietana ulegnie rozpuszczeniu.
  • W upalne dni, przygotowując bitą śmietanę, warto pomyśleć o dodaniu żelatyny.
  • Jeśli mleko nie chce się pienić, można je trochę podgrzać, spienić samo i wymieszać z kakako już po spienieniu.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
kawa Kawa Americano śmietanka kremówka cukier puder mleko kakao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons