Najpopularniejszy na świecie deser na bazie kawy. Coś dla tych, którzy naprawdę lubią łasuchować. Kawa po Wiedeńsku łączy w sobie najlepsze składniki wszystkich deserów: bitą śmietanę, kakao oraz cukier. Całość wieńczy orzeźwiająca porcja kawy.
SKŁADNIKI (1 szklanka):
- porcja Kawy Americano
- 100 ml śmietanki kremówki (36 %)
- łyżeczka cukru pudru
- 15 ml mleka
- szczypta kakao
WYKONANIE:
- Kawę Americano wlać do wysokiej szklanki.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie przełożyć do szklanki.
- Mleko spienić z dodatkiem kakao i delikatnie oblać nią wierzch szklanki.
Uwagi:
- Kawa Americano musi być schłodzona. W przeciwnym wypadku bita śmietana ulegnie rozpuszczeniu.
- W upalne dni, przygotowując bitą śmietanę, warto pomyśleć o dodaniu żelatyny.
- Jeśli mleko nie chce się pienić, można je trochę podgrzać, spienić samo i wymieszać z kakako już po spienieniu.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz