Dzieci go uwielbiają, ale i dorośli skuszą się na mały pucharek. Idealny na podwieczorek. Można podawać solo lub z ulubionymi dodatkami np.: owocami, bitą śmietaną lub sosem owocowym.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 600 ml mleka
- żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka masła
- 3-4 łyżki cukru kryształ
WYKONANIE:
- Mleko wlać do garnka o grubym dnie. 3/4 szklanki odlać z powrotem i wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem.
- Mleko w garnku zagotować z dodatkiem cukru i masła.
- Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i szybko wymieszać, aż całość zgęstnieje.
- Krótko podgotować, a następnie przelać do pucharków. Podawać na ciepło lub zimno, w zależności od upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz