czwartek, 7 listopada 2013

Domowy Budyń Śmietankowy

Domowy Budyń Śmietankowy

Domowy Budyń Śmietankowy
Dzieci go uwielbiają, ale i dorośli skuszą się na mały pucharek. Idealny na podwieczorek. Można podawać solo lub z ulubionymi dodatkami np.: owocami, bitą śmietaną lub sosem owocowym.

budyń śmietankowy

SKŁADNIKI (dla 4 osób):


    • 600 ml mleka 
    • żółtko
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżeczka masła
    • 3-4 łyżki cukru kryształ


WYKONANIE:

  1. Mleko wlać do garnka o grubym dnie. 3/4 szklanki odlać z powrotem i wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem.
  2. Mleko w garnku zagotować z dodatkiem cukru i masła.
  3. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i szybko wymieszać, aż całość zgęstnieje.
  4. Krótko podgotować, a następnie przelać do pucharków. Podawać na ciepło lub zimno, w zależności od upodobań.

SMACZNEGO :) 

deser mleko jajka mąka ziemniaczana mąka przenna masło cukier kryształ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons