Przepyszna konfitura ze spiżarni mamy. Dżem z cukinii to doskonała baza dla dżemów smakowych bez konieczności dodawania owoców. Wszystko za sprawą galaretki. Ja zdecydowałam się na wersję pomarańczową.
SKŁADNIKI:
- 1 kg cukinii
- 150 g cukru kryształ
- łyżka kwasku cytrynowego
- łyżka żelatyny
- galaretka pomarańczowa
WYKONANIE:
- Cukinię obrać (jeśli są ziarna to wydrążyć) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
- Po upływie tego czasu smażyć, aż cukinia zgęstnieje.
- Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity, dodać kwasek cytrynowy, żelatynę i galaretkę pomarańczową. Całość smażyć razem jeszcze prze 20 minut co chwilę mieszając.
- Nakładać do wyparzonych uprzednio słoików i szybko zakręcać.
Bardzo ciekawy pomysł na dżem "inaczej" :)
OdpowiedzUsuń