Duszona marchewka z groszkiem nie jest może daniem zbyt wyrafinowanym, jednak prostota takiego dodatku do sprawia, że ma on wielu sympatyków. Dodatkowo, wykonana na bazie świeżej marchewki, jest naprawdę przepyszna. Potrawa ta przypomina mi historie małych dzieci, które nie lubią groszku i zrobią wszystko, aby oddzielić od marchewki małe, zielone ziarenka.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
- szklanka zielonego groszku mrożonego
- 1/2 szklanki wody
- 2 szczypty soli
- łyżka cukru
- 1/3 kostki masła
- łyżka mąki pszennej
WYKONANIE:
- Marchewkę z dodatkiem wody zagotować w naczyniu o grubym dnie co chwilę mieszając.
- Gdy zacznie się robić miękka, dodać groszek, cukier i sól. Dusić wszystko razem dalej, cały czas mieszając.
- Gdy warzywa będą już miękkie, na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do warzyw i wymieszać. Minutę podgrzać razem.
- Serwować jako dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz