Czyli jak złagodzić Espresso, nie zamieniając go tym samym w napój mleczny typu Cappuccino lub Latte Macchiato. W zależności od użytego dodatku: mleka, bitej śmietany lub lodów, istnieją różne odmiany tradycyjnego Cafè Macchiato. Tego typu napoje popularne są zwłaszcza wśród młodzieży, dla której tradycyjne Espresso jest za mocne.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- Zaparzyć Espresso.
- Mleko podgrzać i dodać do kawy.
WARIACJE;
W zależności od upodobań mleko możemy spienić. Przy takich proporcjach wody i mleka powstanie korzuszka na kawie i tak jest niemożliwe. Dodatkowo istnieją następujące wariacje Cafè Macchiato, które podobnie jak ono bazują na Espresso i drobnych dodatkach:
- Con Pana:
- porcja Espresso
- 30 ml bitej śmietany
- Cafè Affogato:
- porcja Espresso
- 30 ml lodów śmietankowych lub waniliowych
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz