sobota, 23 listopada 2013

Cafè Macchiato

Cafè Macchiato

Cafè Macchiato
Czyli jak złagodzić Espresso, nie zamieniając go tym samym w napój mleczny typu Cappuccino lub Latte Macchiato. W zależności od użytego dodatku: mleka, bitej śmietany lub lodów, istnieją różne odmiany tradycyjnego Cafè Macchiato. Tego typu napoje popularne są zwłaszcza wśród młodzieży, dla której tradycyjne Espresso jest za mocne.


SKŁADNIKI (1 porcja):





WYKONANIE:

  1. Zaparzyć Espresso.
  2. Mleko podgrzać i dodać do kawy.

WARIACJE;


W zależności od upodobań mleko możemy spienić. Przy takich proporcjach wody i mleka powstanie korzuszka na kawie i tak jest niemożliwe. Dodatkowo istnieją następujące wariacje Cafè Macchiato, które podobnie jak ono bazują na Espresso i drobnych dodatkach:

  • Con Pana:
    • porcja Espresso
    • 30 ml bitej śmietany


  • Cafè Affogato:
    • porcja Espresso
    • 30 ml lodów śmietankowych lub waniliowych


Więcej na temat kawy w sekcji Kawa
kawa espresso mleko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons