niedziela, 12 kwietnia 2015

Kruche Babeczki z Lemon Curd

Kruche Babeczki z Lemon Curd

Kruche Babeczki z Lemon Curd
Takie oto babeczki zrobiłam dzisiaj do niedzielnej kawy. Żółty krem Lemon Curd idealnie nadaje się na wiosenne babeczki i doskonale komponuje się z kruchym ciastem i owocami. Skusicie się na jedną?

kruche babeczki z owocami

SKŁADNIKI:



    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła miękkiego + odrobina do foremek
    • 100 g cukru pudru
    • jajko
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • krem Lemon Curd
    • owoce (borówka amerykańska, śliwka, wiśnia kandyzowana, kiwi)


kruche babeczki z owocami

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać cukier puder i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Foremki do babeczek natrzeć masłem.
  3. Ciasto rozwałkować na plaster o grubości ok. 5 mm. Foremkami do babeczek wycinać koła, a następnie wkładać do środka przyciskając ciasto do wnętrza formy.
  4. Ciasteczka piec na złoty kolor przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu lekko wystudzić i wyjąć ostrożnie z foremek.
  5. Gotowym kremem lemon curd napełniać babeczki. Udekorować przygotowanymi uprzednio owocami. Babeczki przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło cukier puder jajka proszek do pieczenia lemon curd owoce
Wiosenne słodkości!

14 komentarzy:

  1. Pewnie, że skusimy się na jedną , a nawet dwie. Ślicznie wyglądają , a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam :) jest przepyszny :)

      Usuń
  3. Tylko do kawy? ;) tak, ja się chętnie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego nadziałaś je do góry nogami? Z opisu wynika, że trzeba nadziewać normalnie, a na zdjęciu jest inaczej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jak nadziewamy babeczki to już na prawdę kwestia gustu :)

      Usuń
  5. Urocze słodkości! Kilka razy już się zbierałam do zrobienia lemon curd:) Może Twoje babeczki mnie zmobilizują, bo wyglądają mega!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis i piękny talerzyk!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons