Takie oto babeczki zrobiłam dzisiaj do niedzielnej kawy. Żółty krem Lemon Curd idealnie nadaje się na wiosenne babeczki i doskonale komponuje się z kruchym ciastem i owocami. Skusicie się na jedną?
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła miękkiego + odrobina do foremek
- 100 g cukru pudru
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem Lemon Curd
- owoce (borówka amerykańska, śliwka, wiśnia kandyzowana, kiwi)
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać cukier puder i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
- Foremki do babeczek natrzeć masłem.
- Ciasto rozwałkować na plaster o grubości ok. 5 mm. Foremkami do babeczek wycinać koła, a następnie wkładać do środka przyciskając ciasto do wnętrza formy.
- Ciasteczka piec na złoty kolor przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu lekko wystudzić i wyjąć ostrożnie z foremek.
- Gotowym kremem lemon curd napełniać babeczki. Udekorować przygotowanymi uprzednio owocami. Babeczki przechowywać w lodówce.
Pewnie, że skusimy się na jedną , a nawet dwie. Ślicznie wyglądają , a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJa poproszę :) uwielbiam lemon curd <3
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam :) jest przepyszny :)
UsuńTylko do kawy? ;) tak, ja się chętnie skuszę.
OdpowiedzUsuńmożna też do herbatki i soczku :)
UsuńDlaczego nadziałaś je do góry nogami? Z opisu wynika, że trzeba nadziewać normalnie, a na zdjęciu jest inaczej...
OdpowiedzUsuńto jak nadziewamy babeczki to już na prawdę kwestia gustu :)
UsuńUrocze słodkości! Kilka razy już się zbierałam do zrobienia lemon curd:) Może Twoje babeczki mnie zmobilizują, bo wyglądają mega!:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne są :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietny przepis i piękny talerzyk!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPycha! :-)
OdpowiedzUsuń