sobota, 23 listopada 2013

Moka

Moka

Moka
Kawa parzona w kawiarce. Podobnie jak Espresso pochodzi z Włoch, gdzie kawiarka jest na standardowym wyposarzeniu każdego domu. Również podobnie jak ono może być pita solo lub służyć jako baza do innych napojów kawowo-mlecznych. Czarna, gęsta, a nawet nieco oleista. To o niej właśnie pisał Mickiewicz.  Osobiście najbardziej przeze mnie lubiana. Bo choć nieustępująca prawie w niczym Espresso, proces jej przyrządzania wciąż pozostaje swoistym rytuałem.


SKŁADNIKI (1 filiżanka):



  • 30 ml wody (w zależności od wielkości kawiarki)
  • miarka zmielonej kawy (w zależności od wielkości kawiarki)


WYKONANIE:

  1. Do dolnego zbiornika kawiarki nalaź wody do wysokości nieco poniżej zaworka bezpieczeństwa.
  2. Nałożyć filtr i wypełnić go na równo zmieloną kawą,
  3. Dokręcić czajnik i odstawić kawiarkę na palnik.
  4. Gdy w czajniku zacznie pojawiać się kawa, a następnie usłyszymy charakterystyczne syczenie, zdjąć kawiarkę z palnika.

Uwagi:

  • Kupując kawiarkę koniecznie zwróćmy uwagę na odpowiadającą jej ilość porcji Espresso. Pamiętajmy, że w kawiarce nie da się przyrządzić mniej lub więcej kawy. Jest jej zawsze tyle samo.
  • Dokręcając czajnik zwróćmy uwagę na to, żeby usunąć z obrzerzy wszystkie drobinki kawy. Szczelnie przytwierdzona uszczelka zapewni nam wysokie ciśnienie w procesie ekstrakcji i lepiej wyparzoną Mokę.
  • Ściągnięcie kawiarki z palnika tuż po usłyszeniu syczenia jest bardzo ważne. W przeciwnym razie Moka może mieć smak spalenizny. Chodzi o to, żeby jak najszybciej przerwać proces ekstrakcji.
  • Kawiarki pod żadnym pozorem nie myje się przy użyciu detergentu. Wystarczy zwykła woda. Dzięki temu z wiekiem nasza kawiarka nabierze oryginalnego, kawowego aromatu.

Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.

kawa woda kawa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons