Mmmmmm ... przepyszna zupa kremowa z pieczonych batatów. Jedliście taką? Ja już tak :).
SKŁADNIKI:
- 2 bataty
- 600 ml rosołu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- łyżka startego korzenia imbiru
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- śmietanka słodka 18%
- sól
WYKONANIE:
- Bataty umyć, przekroić wzdłuż i natrzeć oliwą. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C aż do miękkości.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć z oliwą na patelni przez około 3 minuty.
- Dodać pokrojoną papryczkę chili oraz imbir. Smażyć razem dalej przez kolejne 3 minuty.
- Do blendera wrzucić upieczone i obrane ze skórki bataty oraz zawartość patelni. Wszystko zmiksować razem na gładki krem.
- Masę wrzucić do garnka z rosołem i wymieszać. Doprawić do smaku solą i podgrzać.
- Zupę podawać na gorącą z kleksem śmietany i posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz