czwartek, 21 listopada 2013

Zupa z Pieczonych Batatów

Zupa z Pieczonych Batatów

Zupa z Pieczonych Batatów
Mmmmmm ... przepyszna zupa kremowa z pieczonych batatów. Jedliście taką? Ja już tak :).


SKŁADNIKI:



    • 2 bataty
    • 600 ml rosołu
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 papryczki chili
    • łyżka startego korzenia imbiru
    • natka pietruszki
    • oliwa z oliwek
    • śmietanka słodka 18%
    • sól


WYKONANIE:

  1. Bataty umyć, przekroić wzdłuż i natrzeć oliwą. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C aż do miękkości.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć z oliwą na patelni przez około 3 minuty.
  3. Dodać pokrojoną papryczkę chili oraz imbir. Smażyć razem dalej przez kolejne 3 minuty.
  4. Do blendera wrzucić upieczone i obrane ze skórki bataty oraz zawartość patelni. Wszystko zmiksować razem na gładki krem.
  5. Masę wrzucić do garnka z rosołem i wymieszać. Doprawić do smaku solą i podgrzać.
  6. Zupę podawać na gorącą z kleksem śmietany i posypaną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

zupa bataty cebula czosnek imbir papryczka chili rosół oliwa śmietanka słodka 28% sól natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons