sobota, 16 listopada 2013

Muffiny Kakaowe z Bitą Śmietaną i Bananami

Muffiny Kakaowe z Bitą Śmietaną i Bananami

Muffiny Kakaowe z Bitą Śmietaną i Bananami
Muffiny to bardzo szybkie, proste w wykonaniu i pyszne babeczki, które pozostawiają szerokie pole wyobraźni zarówno w dziedzinie smaku, jak i dekoracji. Niewątpliwie ich wielką zaletą jest prostota i różnorodność. Ja zdecydowałam się na klasyczną, czekoladową wersję, którą urozmaiciłam bitą śmietaną i bananami. Muffiny, to doskonały dodatek do codziennej, porannej kawy, ale także na małe przyjęcie.

Muffiny czekoladowe

SKŁADNIKI (12 sztuk):


    • 250 g mąki pszennej
    • 3/4 szklanki  cukru kryształ
    • 3 łyżki kakao
    • szklanka mleka sojowego o smaku kakaowym
    • 200 ml śmietany kremówki 36%
    • 1/2 szklanka oleju
    • 2 jajka
    • duży banan
    • 4 kostki gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki cukru pudru
    • łyżeczka proszku do pieczenia


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki suche zamieszać w misce: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać składniki płynne: jajka, mleko sojowe, olej.
  3. Płynną masę wlać do suchych składników i przemieszać kilka razy łyżką.
  4. Ciasto nakładać łyżką do papilotek znajdujących się w foremkach na muffiny.
  5. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Tuż przez wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy są upieczone, następnie wystudzić.
  6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
  7. Banana obrać, 3/4 pokroić w kostkę i dodać do śmietany. Pozostałą część pokroić w plasterki lub połówki do ozdoby muffinów.
  8. Nożem odciąć wierzchnią część muffinów. Małą łyżeczką wydrążyć środek. Wnętrze napełniać śmietaną z bananami. Przykryć czapkami, a następnie udekorować śmietaną, bananem pokrojonym w plasterki i pokrojoną gorzką czekoladą.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka pszenna cukier kryształ kakao proszek do pieczenia mleko sojowe olej jajka śmietanka kremówka cukier puder banan gorzka czekolada

4 komentarze:

  1. a zwykle mleko by nie zmienilo smaku? czy te mufinki sa takei `ciastowe` typu jak murzynek miekkie czy moze twardnieja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu można zrobić ze zwykłym mlekiem. muffiny można upiec dzień wcześniej, ale nadziewanie bitą śmietaną i ozdobienie bananami zalecam zrobić na około 2 godziny przed imprezą i przechowywać po zrobieniu w lodówce :) Dzięki bitej śmietanie ciasto zrobi się bardzie wilgotne.

      Usuń
  2. a co z wydrazana czescia muffinkow zrobic? bajaderki ? ;) hehehe
    sa pyszne! juz robilam 2razy je, jeden raz z rumem a drugi z sokiem malinowym! PYCHA
    pozdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zrobić bajaderki :) u mnie nie ma takiego problemu, bo mąż i syn zawsze czekają na takie skrawki ciasta lub miskę z masą i zadają :)
      pozdrawiam :)

      Usuń

Sharing Buttons