Espresso to nie tylko podstawa większości innych napojów kawowych. To królowa wszystkich kaw. Czarna, mocna, aromatyczna esencja, doskonale orzeźwia i pobudza. Zaparzyć je można wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym. Espresso wydobywa z kawy całą jej esencję - to co w niej najlepsze. Poznajemy je po charakterystycznej piance (crema) wytwarzanej w procesie parzenia i unoszącej się na powierzni. Espresso ma właściwie tylko jedną wadę - to kawa na jeden łyk!
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 30 ml wody
- miarka zmielonej kawy (dołączona do ekspresu)
WYKONANIE:
- Naczynie, w którym podajemy Espresso wyparzyć wrzątkiem.
- Kolbę napełnić kawą i korzystając z tampera dokładnie ubić.
- Zaparzyć kawę według instrukcji dołączonej do ekspresu.
WARIACJE:
- Ristretto:
- 20 ml wody
- miarka kawy
- Espresso Lungo (Espresso Przedłużane):
- 60 ml wody
- miarka kawy
- Espresso Doppio (Podwójne Espresso):
- 60 ml wody
- 2 miarki kawy
- Espresso Coreto:
- Espresso
- odrobina słodkiego lukieru
- Americano:
- Espresso Lungo
- 60 ml wrzątku
- Espresso podajemy w drobnej filiżance lub kubeczku. Wyparzenie naczynia jest bardzo istotne, gdyż ze względu na swoją małą objętość (30 ml) Espresso szybko traci temperaturę. Najlepiej sprawdzają się filiżanki lub kubeczki o grubych ściankach.
- Unosząca się na powierzni Espresso pianka (crema) świadczy o jakości ekspresu. Im lepszy ekspres, tym gęstsza i obfitsza crema.
- Ze względu na szkodliwe działanie alkaloidów powstających w trakcie nadmiernego przedłużania Espresso, 60 ml powinno być maksymalną stosowaną przez nas ilością wody. Jeśli lubimy pić większą kawę, a nie chcemy, żeby była za mocna, lepszym rozwiązaniem będzie dla nas Kawa Americano.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
Witam
OdpowiedzUsuń