sobota, 23 listopada 2013

Espresso

Espresso

Espresso
Espresso to nie tylko podstawa większości innych napojów kawowych. To królowa wszystkich kaw. Czarna, mocna, aromatyczna esencja, doskonale orzeźwia i pobudza. Zaparzyć je można wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym. Espresso wydobywa z kawy całą jej esencję - to co w niej najlepsze. Poznajemy je po charakterystycznej piance (crema) wytwarzanej w procesie parzenia i unoszącej się na powierzni. Espresso ma właściwie tylko jedną wadę - to kawa na jeden łyk!


SKŁADNIKI (1 porcja):



    • 30 ml wody
    • miarka zmielonej kawy (dołączona do ekspresu)


WYKONANIE:

  1. Naczynie, w którym podajemy Espresso wyparzyć wrzątkiem.
  2. Kolbę napełnić kawą i korzystając z tampera dokładnie ubić.
  3. Zaparzyć kawę według instrukcji dołączonej do ekspresu.

WARIACJE:

  • Ristretto:
    • 20 ml wody
    • miarka kawy
  • Espresso Lungo (Espresso Przedłużane):
    • 60 ml wody
    • miarka kawy
  • Espresso Doppio (Podwójne Espresso):
    • 60 ml wody
    • 2 miarki kawy 
  • Espresso Coreto:
    • Espresso
    • odrobina słodkiego lukieru
  • Americano:
    • Espresso Lungo
    • 60 ml wrzątku
Uwagi:

  • Espresso podajemy w drobnej filiżance lub kubeczku. Wyparzenie naczynia jest bardzo istotne, gdyż ze względu na swoją małą objętość (30 ml) Espresso szybko traci temperaturę. Najlepiej sprawdzają się filiżanki lub kubeczki o grubych ściankach.
  • Unosząca się na powierzni Espresso pianka (crema) świadczy o jakości ekspresu. Im lepszy ekspres, tym gęstsza i obfitsza crema.
  • Ze względu na szkodliwe działanie alkaloidów powstających w trakcie nadmiernego przedłużania Espresso, 60 ml powinno być maksymalną stosowaną przez nas ilością wody. Jeśli lubimy pić większą kawę, a nie chcemy, żeby była za mocna, lepszym rozwiązaniem będzie dla nas Kawa Americano.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
kawa woda kawa

1 komentarz:

Sharing Buttons