Makaron z białym serem to potrawa, którą chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Niestety , nie każdy przepada za wersją klasyczną, w tym mój synek. Dlatego więc moją wersję urozmaiciłam wykorzystując penne, dodając ananasa i cynamon. Okazało się, że w takiej postaci danie szybko znika z talerza, a nudna potrawa stała się przebojem :).
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 400 g makaronu penne
- 2 serki capri typu włoskiego
- puszka ananasów
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 6 - 8 łyżek cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić.
- Ser i ananasy pokroić osobno w grubą kostkę.
- Makaron przełożyć na dużą patelnię. Dodać masło, cukier, sok z ananasa, ananasy i smażyć na średnim ogniu około 5 minut cały czas mieszając
- Dodać ser i posypać cynamonem. Smażyć razem przez około 3 minuty. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz