Takie bułeczki znikają z talerza z prędkością światła.
SKŁADNIKI:
- Ciasto
- 500 g mąki tortowej
- szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kostki masła
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru kryształ
- Nadzienie
- 1/3 kostki masła
- 6 łyżek cukru kryształ
- łyżka cynamonu
- Pomada
- 6 łyżek cukru kryształ
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
WYKONANIE:
- Ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru wymieszać razem na zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką na 20 minut, aż wyrośnie.
- Następnie dodać resztę mąki oraz cukru i dokładnie wyrobić ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto zagnieść na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.
- Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości 2-3 cm.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Pozostawić na 15 minut, aż podrosną.
- Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie przygotować pomadę. Wszystkie składniki włożyć do garnka o grubym dnie. Zagotować i ciągle mieszając wyrobić na gęstą masę.
- Wystudzone ślimaczki posmarować ciepłą pomadą. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie w środku z rozpływającą się pomadą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz