poniedziałek, 25 listopada 2013

Ślimaczki Cynamonowe

Ślimaczki Cynamonowe

Ślimaczki Cynamonowe
Takie bułeczki znikają z talerza z prędkością światła.

Cynamonki

SKŁADNIKI:



  • Ciasto
    • 500 g mąki tortowej
    • szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 kostki masła
    • 50 g drożdży
    • 4 łyżki cukru kryształ
  • Nadzienie
    • 1/3 kostki masła
    • 6 łyżek cukru kryształ
    • łyżka cynamonu
  • Pomada 
    • 6 łyżek cukru kryształ
    • 3 łyżki mleka
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego


WYKONANIE:

  1. Ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru wymieszać razem na zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką na 20 minut, aż wyrośnie.
  2. Następnie dodać resztę mąki oraz cukru i dokładnie wyrobić ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Ciasto zagnieść na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. 
  4. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości 2-3 cm.
  5. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Pozostawić na 15 minut, aż podrosną.
  6. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  7. W tym czasie przygotować pomadę. Wszystkie składniki włożyć do garnka o grubym dnie. Zagotować i ciągle mieszając wyrobić na gęstą masę. 
  8. Wystudzone ślimaczki posmarować ciepłą pomadą. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie w środku z rozpływającą się pomadą.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka tortowa drożdże mleko cukier kryształ masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons