wtorek, 19 listopada 2013

Leczo

Leczo

Leczo
Jest wiele przepisów na to danie i w każdym domu przyrządza się je inaczej. Ja najbardziej lubię takie, które nie jest zbyt gęste i można w nim moczyć kawałki pieczywa. Niestety, jako że jest to danie nieco pracochłonne, muszę się przyznać, że przyrządzam je stosunkowo rzadko. Zachęcam jednak wszystkich do spróbowania własnych sił. Leczo najlepiej smakuje w chłodne dni.

leczo z cukinią i kiełbasą

SKŁADNIKI:


    • 2 laski kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej
    • 5 parówek
    • 3 papryki czerwone
    • 2 cukinie małe
    • 3-4 szklanki wody
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • natka pietruszki
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • łyżka majeranku
    • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • 1/3 łyżeczki chili
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cukinię obrać, umyć i pokroić w półkola.
  4. Cebulę podsmażyć na oliwie. Następnie dodać cukinię, paprykę i smażyć wszystko razem przez około 5 minut. Przełożyć do dużego garnka.
  5. Warzywa zalać wodą. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, paprykę w proszku, chili. Doprawić solą i pieprzem. Całość gotować przez 20 minut.
  6. Kiełbasę i parówki pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć na patelni i dodać do gotującego się leczo.
  7. Śmietanę i przecier wymieszać razem z dodatkiem 1/2 szklanki wody. Wlać do garnka i doprawić danie majerankiem. Wszystko razem zagotować.
  8. Leczo podawać gorące, posypane natką pietruszki z dodatkiem pieczywa. 

SMACZNEGO :)

obiad kiełbasa podwawelska parówki papryka czerwona cukinia przecier pomidorowy śmietana woda oliwa z oliwek liść laurowy ziele angielskie papryka słodka chili majeranek sól pieprz natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons