Mój ulubiony deser kawowy. Doskonały na upalne, letnie dni. Lody, bita śmietana i kawa. Nic więcej mi nie trzeba.
SKŁADNIKI (1 szklanka):
- porcja Espresso, Moki lub Kawy po Turecku
- 100 ml mleka
- 50 ml słodkiej śmietanki (36 %)
- gałka lodów śmietankowych lub waniliowych
- łyżeczka cukru
- kostka gorzkiej czekolady do posypanie
- listki mięty do przyozdobienia
WYKONANIE:
- Zaparzyć Espresso, Mokę lub Kawę po Turecku.
- Mleko zagotować, połączyć z kawą, dodać cukier i wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki aż do całkowitego wystygnięcia napoju.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Do szklanki włożyć gałkę lodów, zalać kawą z mlekiem i całość przykryć bitą śmietaną. Posypać startą czekoladą i przyozdobić listkiem mięty.
WARIACJE:
Dobór składników i ich proporcji jest w zasadzie dowolny. Jedni lubią lody śmietankowe, inni waniliowe. Jedni lubią dużo bitej śmietany, inni mniej. Eksperymentujcie i znajdźcie swoją idealną kawę mrożoną.
Uwagi:
- Kawę koniecznie trzeba posłodzić, choćby jedną łyżeczką cukru. Zimne Espresso z mlekiem ma nieprzyjemny, gorzki, przypalony smak.
- Włożenie szklanek do zamrażalki na 15 minut przed podaniem nie będzie przesadą. Dzięki temu kawa mrożona utrzyma swoją temperaturę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz