sobota, 23 listopada 2013

Kawa Mrożona

Kawa Mrożona

Kawa Mrożona
Mój ulubiony deser kawowy. Doskonały na upalne, letnie dni. Lody, bita śmietana i kawa. Nic więcej mi nie trzeba.



SKŁADNIKI (1 szklanka):



    • porcja Espresso, Moki lub Kawy po Turecku
    • 100 ml mleka
    • 50 ml słodkiej śmietanki (36 %)
    • gałka lodów śmietankowych lub waniliowych
    • łyżeczka cukru
    • kostka gorzkiej czekolady do posypanie
    • listki mięty do przyozdobienia


WYKONANIE:

  1. Zaparzyć Espresso, Mokę lub Kawę po Turecku.
  2. Mleko zagotować, połączyć z kawą, dodać cukier i wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki aż do całkowitego wystygnięcia napoju.
  3. Śmietanę ubić na sztywno.
  4. Do szklanki włożyć gałkę lodów, zalać kawą z mlekiem i całość przykryć bitą śmietaną. Posypać startą czekoladą i przyozdobić listkiem mięty.

WARIACJE:


Dobór składników i ich proporcji jest w zasadzie dowolny. Jedni lubią lody śmietankowe, inni waniliowe. Jedni lubią dużo bitej śmietany, inni mniej. Eksperymentujcie i znajdźcie swoją idealną kawę mrożoną.


Uwagi:

  • Kawę koniecznie trzeba posłodzić, choćby jedną łyżeczką cukru. Zimne Espresso z mlekiem ma nieprzyjemny, gorzki, przypalony smak.
  • Włożenie szklanek do zamrażalki na 15 minut przed podaniem nie będzie przesadą. Dzięki temu kawa mrożona utrzyma swoją temperaturę. 

Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.

kawa espresso mleko śmietanka kremówka lody śmietankowe cukier czekolada gorzka mięta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons