poniedziałek, 11 maja 2015

Chleb Orkiszowy z Nasionami i Otrębami

Chleb Orkiszowy z Nasionami i Otrębami

Chleb Orkiszowy z Nasionami i Otrębami
Dzisiaj ciąg dalszy mojego zachwytu nad mąką orkiszową. Były już Bułki Orkiszowe, dzisiaj więc przyszła pora na chleb. Sam orkisz posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogaty nie tylko w witaminy i minerały, ale również "dobre" węglowodany oraz błonnik.


SKŁADNIKI:



    • 300 g mąki orkiszowej
    • 200 g mąki pszennej
    • 500 ml wody letniej
    • 10 g drożdży instatnt
    • 3/4 szklanki otrąb
    • 2 łyżki ziaren słonecznika
    • 2 łyżki ziaren dyni
    • łyżeczka czubata soli
    • łyżka cukru kryształ
    • łyżka oleju
    • jajko + 2 łyżki mleka 


WYKONANIE:

  1. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, otręby, ziarna dyni, ziarna słonecznika, sól oraz cukier. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę oleju, aby ciasto łatwiej odchodziło od rąk.
  2. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut pod przykryciem.
  3. Wysoką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto przełożyć do formy i odstawić na 1 h pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  5. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wyrośnięty chleb. Z wierzchu posypać delikatnie ziarnami słonecznika, ziarnami dyni i otrębami.
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 h w temperaturze 180°C. Jeśli chcemy chrupiącej skórki, przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z formy i pieczemy jeszcze przez 5 minut. 
  7. Upieczony chleb wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

mąka mąka orkiszowa woda drożdże otręby słonecznik dynia sól cukier olej jajka mleko

8 komentarzy:

  1. Wspaniały chlebek!
    Jeżeli lubisz pieczywo orkiszowe, zapraszam do naszej Piekarni : http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie-2/
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj robiłam bułeczki orkiszowe ale tylko z mąki orkiszowej.
    Ten chlebek musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie Ci wyrósł i bardzo smaczny chleb z otrębami

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci wyszedł. Właśnie szukam dobrego przepisu na chleb orkiszowy, więc chętnie spróbuję Twojego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładny chlebek, jaki wysoki wyrośnięty i ta skórka , bogactwo :))

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons