Dzisiaj ciąg dalszy mojego zachwytu nad mąką orkiszową. Były już Bułki Orkiszowe, dzisiaj więc przyszła pora na chleb. Sam orkisz posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogaty nie tylko w witaminy i minerały, ale również "dobre" węglowodany oraz błonnik.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej
- 500 ml wody letniej
- 10 g drożdży instatnt
- 3/4 szklanki otrąb
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren dyni
- łyżeczka czubata soli
- łyżka cukru kryształ
- łyżka oleju
- jajko + 2 łyżki mleka
WYKONANIE:
- W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, otręby, ziarna dyni, ziarna słonecznika, sól oraz cukier. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę oleju, aby ciasto łatwiej odchodziło od rąk.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut pod przykryciem.
- Wysoką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do formy i odstawić na 1 h pod przykryciem w ciepłe miejsce.
- Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wyrośnięty chleb. Z wierzchu posypać delikatnie ziarnami słonecznika, ziarnami dyni i otrębami.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 1 h w temperaturze 180°C. Jeśli chcemy chrupiącej skórki, przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z formy i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
- Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Wspaniały chlebek!
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz pieczywo orkiszowe, zapraszam do naszej Piekarni : http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie-2/
Pozdrowienia!
Wczoraj robiłam bułeczki orkiszowe ale tylko z mąki orkiszowej.
OdpowiedzUsuńTen chlebek musi być pyszny :)
Polecam wypróbować też chlebek :)
UsuńBardzo ładnie Ci wyrósł i bardzo smaczny chleb z otrębami
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł. Właśnie szukam dobrego przepisu na chleb orkiszowy, więc chętnie spróbuję Twojego.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) polecam :)
UsuńŁadny chlebek, jaki wysoki wyrośnięty i ta skórka , bogactwo :))
OdpowiedzUsuńdziękuję :) udał się fantastyczny :)
Usuń