Pomysł na ten tort zaczerpnęłam z przepisu Piotra Adamczyka :). Jeśli znudziły Wam się tradycyjne torty, a dodatkowo lubicie sezam i chałwę, na pewno Wam posmakuje. Oryginalny przepis troszeczkę zmodyfikowałam. Mój tort bazuje na innym biszkopcie. Jak więc go przyrządzić?
SKŁADNIKI (tortownica około 25 cm):
- Biszkopt:
- 9 jajek
- 9 łyżek cukru kryształ
- 9 łyżek mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem sezamowo - chałwowy:
- puszka ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego
- 200 g uprażonego sezamu na patelni
- 200 g chałwy waniliowej
- Dekoracja:
- rodzynki
- wiśnie w czekoladzie
- orzechy nerkowca
- orzechy laskowe
- suszony ananas
- płatki migdałów
WYKONANIE:
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
- Po wystudzeniu ciasto przekroić na trzy blaty. Alternatywnie składniki na ciasto można podzielić na 3 części i upiec każdy biszkopt osobno.
- Mleko z puszki wymieszać mikserem. Dodawać małymi porcjami sezam i chałwę cały czas mieszając.
- Czwartą część masy odłożyć na później. Resztą przełożyć biszkopty i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Pozostałą część masy wykorzystać do obłożenia tortu z zewnątrz. Udekorować według własnego pomysłu dowolnymi składnikami.
- Tort najlepiej smakuje na następny dzień.
Uwielbiam takie słodkie torty! Podoba mi się ta bakaliowa dekoracja :D
OdpowiedzUsuń