poniedziałek, 11 listopada 2013

Tort Sezamowo-Chałwowy

Tort Sezamowo-Chałwowy

Tort Sezamowo-Chałwowy
Pomysł na ten tort zaczerpnęłam z przepisu Piotra Adamczyka :). Jeśli znudziły Wam się tradycyjne torty, a dodatkowo lubicie sezam i chałwę, na pewno Wam posmakuje. Oryginalny przepis troszeczkę zmodyfikowałam. Mój tort bazuje na innym biszkopcie. Jak więc go przyrządzić?

tort sezamowy

SKŁADNIKI (tortownica około 25 cm):


  • Biszkopt:
    • 9 jajek
    • 9 łyżek cukru kryształ
    • 9 łyżek mąki tortowej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem sezamowo - chałwowy:
    • puszka ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego
    • 200 g uprażonego sezamu na patelni
    • 200 g chałwy waniliowej
  • Dekoracja: 
    • rodzynki
    • wiśnie w czekoladzie
    • orzechy nerkowca
    • orzechy laskowe
    • suszony ananas
    • płatki migdałów


 

WYKONANIE:

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  2. Po wystudzeniu ciasto przekroić na trzy blaty. Alternatywnie składniki na ciasto można podzielić na 3 części i upiec każdy biszkopt osobno. 
  3. Mleko z puszki wymieszać mikserem. Dodawać małymi porcjami sezam i chałwę cały czas mieszając.
  4. Czwartą część masy odłożyć na później. Resztą przełożyć biszkopty i wstawić do lodówki na kilka godzin. 
  5. Pozostałą część masy wykorzystać do obłożenia tortu z zewnątrz. Udekorować według własnego pomysłu dowolnymi składnikami.
  6. Tort najlepiej smakuje na następny dzień.

SMACZNEGO :)

tort jajka cukier kryształ mąka tortowa proszek do pieczenia mleko zagęszczone słodzone sezam chałwa rodzynki wiśnie w czekoladzie orzechy nerkowca orzechy laskowe ananas suszony płatki migdałów

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie słodkie torty! Podoba mi się ta bakaliowa dekoracja :D

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons