Bardzo popularna, tak zwana Biała Kawa. Bazuje na Espresso z ekspresu ciśnieniowego lub jego pochodnych oraz odpowiednio przygotowanej piance mlecznej. Z Cafè Crema związana jest pewna zyskująca popularność sztuka baristyczna - Latte Art - polegająca na malowaniu obrazków z wykorzystaniem pianki mlecznej (Latte) oraz pianki kawowej (Crema).
SKŁADNIKI (1 filiżanka):
- W miarę możliwości poniższe czynności wykonać jednocześnie:
- W filiżance zaparzyć Espresso Lungo.
- Mleko podgrzać w dzbanuszku do temperatury ok. 60°C i spieniać przez 15 sekund.
- Wstrząsnąć dzbanuszkiem z mlekiem na boki, a następnie udeżyć kilka razy denkiem o coś twardego (np. kuchenny blat). Zalać kawę pianką mleczną tak, aby powstał oczekiwany wzorek.
WARIACJE:
W zależności od upodobań stosować możemy Espresso Lungo lub Espresso Dopio. Ważne, żeby otrzymana ilość pianki (crema) była odpowiednio duża. Ilość mleka dobieramy tak, aby wypełnić naczynie,w którym podajemy kawę. Z kolei rozmiar oraz kształt naczynia dobieramy tak, aby zmieścić na nim wymażony obrazek.
Uwagi:
- Cafè Crema można przyrządzić wyłącznie na bazie Espresso i jego pochodnych. Zarówno Moka jak i Kawa po Turecku nie posiadają kawowej pianki powstającej w wyniku ekstrakcji kawy pod wysokim ciśnieniem.
- Największą ilość kawowej pianki otrzymujmy z ziaren Robusty. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością kofeiny.
- Do przygotowania idealnej pianki mlecznej najbardziej nadaje się mleko o zawartości tłuszczu równej 2 %. Dodatkowo, zwracamy uwagę na to, żeby tłuszcz był naturalny, a nie roślinny.
- W Internecie znaleźć można mnóstwo filmów dotyczących Latte Art zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych baristów. Zachęcam Was do poszukiwania własnych inspiracji. Choć początki są trudne, już po kilku filiżankach na pewno uda Wam się ulać Wasze pierwsze serduszko.
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz