czwartek, 28 listopada 2013

Łazanki

Łazanki

Łazanki
Dzisiaj na obiad tradycyjne łazanki. Przepis mam od babci męża, a chyba wiadomo wszystkim, że co jak co, ale tradycyjne polskie dania babcie przyrządzają najlepiej ;). Zatem, gdy mamy już gwarancję sukcesu, to do dzieła :).

Łaznki z kapustą kiszoną


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 500 g makaronu łazanki
    • 300 g boczku 
    • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
    • 500 g kapusty białej
    • 500 g kapusty kiszonej
    • 3 cebule
    • 9 łyżek oliwy z oliwek
    • maggi
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Kapustę kiszoną zalać wodą i gotować przez 30 minut. Odcedzić, odsączyć z nadmiaru wody i pokroić.
  2. Białą kapustę pokroić, zalać wodą, posolić łyżeczką soli i gotować przez 20 minut. Odcedzić i pokroić na małe kawałki.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić, a następnie podsmażyć na patelni.
  4. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy.
  5. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  6. Na dużą patelnię wrzucić: kapustę kiszoną, kapustę białą, usmażony boczek z kiełbasą, podsmażoną cebulę i ugotowany makaron. Skropić pozostałą częścią oliwy. Wszystko razem wymieszać i dusić na małym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 30-40 minut.
  7. Doprawić wedle uznania maggi, solą i pieprzem. Podawać nałożone prosto z ciepłego garnuszka.

SMACZNEGO :)

obiad makaron boczek kiełbasa cebula kapusta kapusta kiszona maggi oliwa z oliwek sól pieprz

1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Najczęściej jem mamine - to wciąż jest danie, które zostawiam mamie do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons