Dzisiaj na obiad tradycyjne łazanki. Przepis mam od babci męża, a chyba wiadomo wszystkim, że co jak co, ale tradycyjne polskie dania babcie przyrządzają najlepiej ;). Zatem, gdy mamy już gwarancję sukcesu, to do dzieła :).
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 500 g makaronu łazanki
- 300 g boczku
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej
- 500 g kapusty białej
- 500 g kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- maggi
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Kapustę kiszoną zalać wodą i gotować przez 30 minut. Odcedzić, odsączyć z nadmiaru wody i pokroić.
- Białą kapustę pokroić, zalać wodą, posolić łyżeczką soli i gotować przez 20 minut. Odcedzić i pokroić na małe kawałki.
- Boczek i kiełbasę pokroić, a następnie podsmażyć na patelni.
- Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy.
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na dużą patelnię wrzucić: kapustę kiszoną, kapustę białą, usmażony boczek z kiełbasą, podsmażoną cebulę i ugotowany makaron. Skropić pozostałą częścią oliwy. Wszystko razem wymieszać i dusić na małym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 30-40 minut.
- Doprawić wedle uznania maggi, solą i pieprzem. Podawać nałożone prosto z ciepłego garnuszka.
Uwielbiam! Najczęściej jem mamine - to wciąż jest danie, które zostawiam mamie do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuń