Dzisiaj na obiad zupa fasolowa. Prosta, sycąca i smaczna. Akurat w sam raz na chłodne, jesienne dni. No i ten boczek ... ;)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 300 g fasoli Jaś Karłowy
- 200 g boczku
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule małe
- pietruszka mała
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- sól, pieprz
- maggi
WYKONANIE:
- Fasolę namoczyć i odstawić na całą noc.
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Czosnek i cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
- Namoczoną fasolę zalać świeżą wodą (około 1 i 1/2 l) i gotować przez 30 minut na dużym ogniu bez przykrycia.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą oraz czosnkiem. Dodać do gotującej się fasoli.
- Następnie dodać warzywa: pietruszkę, marchew i ziemniaki. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Podawać z pieczywem.
Będę dzisiaj testować. To będzie moja pierwsza zupa w życiu.
OdpowiedzUsuń