Kolejna odsłona racuchów. Tym razem drożdżowe :).
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- banan duży
- 30 g drożdży
- łyżka cukru kryształ
- łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać łyżkę mąki i cukier kryształ. Odstawić na 10 minut.
- Do zaczynu dodać pozostałą część mąki, cukier waniliowy, jajko, sól i cynamon.
- Banana pokroić w grube plasterki i dodać do ciasta.
- Na patelni, na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki.
- Nadmiar tłuszczu odsączyć papierem kuchennym. Posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam,z bananami szczególnie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam:) Pyszne! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy na szybkie dania z łatwo dostępnych składników.
Ps. W przepisie nie zauważyłam informacji, kiedy dodać jajko.
Dodałam po mące.
dziękuję za zwrócenie uwagi już poprawiłam :) cieszę się że smakowały :)
Usuńpozdrawiam