Moja ulubiona surówka. Idealna jako dodatek do obiadu. Jeśli chcemy przyrządzić wersję mniej kaloryczną, wystarczy zmieszać majonez z jogurtem naturalnym w proporcjach 50/50. Można ją modyfikować dodając różne składniki, ale ja lubię ją najbardziej we właśnie takiej, najprostszej postaci :).
SKŁADNIKI:
- mała główka kapusty białej
- 3 marchewki małe
- cebula mała
- 3 łyżki natki pietruszki
- 4-5 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru kryształ
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Kapustę umyć i drobno poszatkować. Przełożyć do dużej miski i posolić 1/2 łyżeczki soli. Ugnieść w dłoniach i odstawiamy na 15 minut, aby puściła soki.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać marchewkę, cebulę, natkę pietruszki, majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz i wszystko razem wymieszać.
- Odstawić na 30 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz