czwartek, 14 listopada 2013

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Surówka Colesław
Moja ulubiona surówka. Idealna jako dodatek do obiadu. Jeśli chcemy przyrządzić wersję mniej kaloryczną, wystarczy zmieszać majonez z jogurtem naturalnym w proporcjach 50/50. Można ją modyfikować dodając różne składniki, ale ja lubię ją najbardziej we właśnie takiej, najprostszej postaci :).


SKŁADNIKI:


    • mała główka kapusty białej
    • 3 marchewki małe
    • cebula mała
    • 3 łyżki natki pietruszki
    • 4-5 łyżki majonezu
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • łyżeczka cukru kryształ
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Przełożyć do dużej miski i posolić 1/2 łyżeczki soli. Ugnieść w dłoniach i odstawiamy na 15 minut, aby puściła soki.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać marchewkę, cebulę, natkę pietruszki, majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz i wszystko razem wymieszać.
  5. Odstawić na 30 minut do lodówki.

SMACZNEGO :)

dodatek kapusta biała marchewka cebula majonez natka pietruszki sok z cytryny sól pieprz cukier kryształ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons