Uwielbiane i z apetytem zajadane przez wszystkie dzieci - mini pizze! Dodatki wybieramy takie, jakie my i nasze pociechy lubimy najbardziej. Najwięcej zabawy dostarcza wspólne przygotowanie posiłku. Pozwólmy dzieciom pougniatać w rączce ciasto, zanurzyć paluszki w sosie, ... . Niech mają frajdę od początku do końca!
SKŁADNIKI (około 10 kawałków):
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 50 g drożdży
- 3 szczypty soli
- Dodatki:
- sos do pizzy
- 100-150 g startego sera mozzarella
- długi kabanos wieprzowy pokrojony w kawałki
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- cebula pokrojona w piórka
- 20 czarnych oliwek pokrojonych w krążki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- oliwa z oliwek
- suszona bazylia i oregano
WYKONANIE:
- Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać masło pokrojone w małe kawałki oraz pokruszone drożdże. Wszystko razem wymieszać, a na koniec wlać mleko i ponownie zagnieść ciasto
- Wstawić pod przykryciem do piekarnika na 30 minut w temperaturze 50°C.
- Wyrośnięte ciasto wyciągnąć, podzielić na małe porcje i każdą z nich oprószyć mąką. Rozwałkować na małe kółka.
- Każdy placek posmarować oliwą z oliwek i sosem do pizzy. Następnie posypać serem mozzarella i układać pozostałe składniki: oliwki, kabanos, kukurydza, papryka czerwona, piórka z cebuli. Całość posypać delikatnie oregano i bazylią.
- Gotowe mini pizze układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem do pizzy lub innym.
Nie tylko przez dzieci! Ja też jestem ich wielką fanką :))
OdpowiedzUsuńWow wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, narobiłaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuń