Dzisiaj na obiad porcja mięsa z przepysznym sosem musztardowo-miodowym. Słodko-pikantny smak pozwala zaprezentować karkówkę w zupełnie nowej odsłonie.
SKŁADNIKI:
- 600 g karkówki
- 2 łyżki musztardy
- łyżka miodu
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- kostka rosołowa
- 400 ml wody
- łyżka mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Mięso oczyścić, umyć i pokroić w 2 cm plastry. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, polać miodem całość i wstawić do piekarnika pod przykryciem. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
- Do miski wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej kostkę rosołową i musztardę. Wlać do mięsa i dusić razem kolejne 40 minut.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i cały czas mieszając zrobić zasmażkę. Rozmieszać ze szklanką sosu spod mięsa. Całość polać po mięsie. Piec kolejne 5 minut razem.
- Mięso podawać polane sosem.
Ciekawa kombinacja smaków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPalce lizać jadłem powoli i po małym kawałeczku żeby się delektować smakiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Andrzej
bardzo się cieszę :) pozdrawiam Panie Andrzeju :)
Usuńpyszne!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :) pozdrawiam
Usuń