sobota, 16 listopada 2013

Karkówka w Sosie Musztardowo-Midowym

Karkówka w Sosie Musztardowo-Midowym

Karkówka w Sosie Musztardowo-Midowym
Dzisiaj na obiad porcja mięsa z przepysznym sosem musztardowo-miodowym. Słodko-pikantny smak pozwala zaprezentować karkówkę w zupełnie nowej odsłonie.

karkówka

SKŁADNIKI:



    • 600 g karkówki
    • 2 łyżki musztardy
    • łyżka miodu
    • 2 ziela angielskie
    • 2 liście laurowe
    • kostka rosołowa
    • 400 ml wody
    • łyżka mąki pszennej
    • 1/3 kostki masła
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Mięso oczyścić, umyć i pokroić w 2 cm plastry. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, polać miodem całość i wstawić do piekarnika pod przykryciem. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
  3. Do miski wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej kostkę rosołową i musztardę. Wlać do mięsa i dusić razem kolejne 40 minut. 
  4. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i cały czas mieszając zrobić zasmażkę. Rozmieszać ze szklanką sosu spod mięsa. Całość polać po mięsie. Piec kolejne 5 minut razem.
  5. Mięso podawać polane sosem.

SMACZNEGO :)


obiad karkówka musztarda miód ziele angielskie liść laurowy kostka rosołowa woda mąka pszenna masło sól pieprz

5 komentarzy:

  1. Ciekawa kombinacja smaków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Palce lizać jadłem powoli i po małym kawałeczku żeby się delektować smakiem.
    Pozdrawiam Andrzej

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons