Niebo w gębie - takim określeniem została skomplementowana ta W-Zka.
SKŁADNIKI:
- 9 jajek
- 9 łyżek cukru kryształ
- 3 łyżki czubate mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 ml śmietany kremówki 36%
- szklanka cukru pudru (około można dać mniej lub więcej)
- łyżeczka czubata żelatyny
- 2 kostki gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto podzielić na 3 części i osobno przygotować według poniższych kroków.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier kryształ i dalej ubijać.
- Mąkę tortową wymieszać z ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Dodawać po jednej łyżce do masy ciągle mieszając na najmniejszych obrotach.
- Ciasto wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200°C.
- Jeśli blaty ciasta są zbytnio suche, można napączować naparem z herbaty.
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać.
- Z masy odłożyć 4 łyżki śmietany na wierzch ciasta.
- Przełożenie: biszkopt -> 1/2 bitej śmietany -> biszkopt -> 1/2 bitej śmietany -> biszkopt.
- Na wierzchu rozprowadzić cienką warstwę odłożonej uprzednio śmietany. Posypać startą czekoladą.
- Włożyć na noc do lodówki. Podawać na następny dzień.
Piękny przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńTwoja W-Z jest najlepsza na świecie!!!! Pycha:)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blaszka
OdpowiedzUsuń20x30 cm
UsuńSerdeczne dzięki
UsuńSerdeczne dzięki
UsuńJakiej wielkości blaszka
OdpowiedzUsuń