Kolejne pyszne gofry, tym razem na bazie maślanki. Podane z bitą śmietaną, kiwi oraz bananem. Jeśli nie przepadacie za tymi owocami, gofry można podać również z truskawkami lub borówką amerykańską. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe i słodkie.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g masła roztopionego
- łyżeczka olejku waniliowego
- Dodatki:
- 300 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- kiwi zielone i złote
WYKONANIE:
- W misce połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- W osobnym naczyniu zmiksować żółtka, cukier, mleko, maślankę, masło oraz olejek waniliowy. Dodać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta na gofry i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto nałożyć na gofrownicę i piec przez ok. 3-4 minuty. Wystudzić i podawać ze śmietanką kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem. Udekorować ulubionymi owocami.
Najwyższa pora, żebym kupiła gofrownicę :) Nie mam już miejsca w kuchni, ale będę ją trzymać na szafce nocnej jeśli będzie taka potrzeba :D
OdpowiedzUsuńhaha ja miałam tak samo - brak miejsca :) moją trzymam pod kanapą w schowku :) i wyciągam raz w miesiącu i robię śniadanie - gofry z owocami :)
UsuńGofry uwielbiam :) Te wyglądają pięknie i pysznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takiego goferka . Mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie gofry mogę jeść codziennie ;-)
OdpowiedzUsuń