czwartek, 16 stycznia 2014

Orzeszki

Orzeszki

Orzeszki
Kolejny deser z serii smaków dzieciństwa - Orzeszki! Z zewnątrz kruche ciasto, a w środku przepyszny, budyniowy krem z orzechami włoskimi.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 150 g zmielonych orzechów włoskich
    • kostka masła
    • 1/2 l mleka
    • 2 opakowania budyniu waniliowego
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 3 łyżki spirytusu (dla dzieci bez)
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i całość posiekać nożem.
  2. Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder wymieszać na puszystą masę.
  3. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na stolnicy i małym kieliszkiem od wódki wycinać kółka.
  4. Foremki na orzeszki wysmarować margaryną, włożyć do nich gotowe krążki ciasta, a następnie delikatnie docisnąć je do formy palcami.
  5. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C, aż ciasteczka się zarumienią.
  6. Gorące delikatnie wyciągnąć z foremek, które od razu można wykorzystać do upieczenia kolejnej porcji.
  7. Z mleka, cukru waniliowego i cukru pudru ugotować budyń. Po ugotowaniu wystudzić, co chwilę mieszając, aby nie utworzył się kożuch.
  8. Masło utrzeć na puch, następnie dodając po jednej łyżce budyniu, utrzeć całość na gładką masę. Pod koniec dodać orzechy, spirytus i dokładnie wymieszać.
  9. Masę nakładać do ciasteczek i składać razem w orzeszki. Wedle uznania posypać z wierzchu cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)


ciasteczka mąka masło cukier puder jajka proszek do pieczenia cukier waniliowy budyń waniliowy orzechy włoskie spirytus
Orzech

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam je! Szkoda, że nie mam specjalnej formy :<
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiaaaam <3 kojarzą mi się ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm takie jak u mamy, szkoda że są takie pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g masła
      50g cukru pudru
      1 jajo
      1 żółtko
      50g mąki migdałowej
      50g mąki ryżowej
      50g mąki ziemniaczanej
      25g mąki kukurydzianej
      ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      Usuń
    2. Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  5. W skladnikach jest podany budyn waniliowy, a w przepisie ani slowa o nim, tylko jak zrobic domowy budyn. Dodajemy proszek? Jesli tak to kiedy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szklance mleka rozpuścić 2 opakowania budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Gdy składniki w garnku zagotujemy to wlewamy budyń rozpuszczony w szklance mleka. Mieszamy cały czas łyżką, aż budyń zgęstnieje.

      Usuń
    2. Dziekuje za szybka odpowiedz ��

      Usuń
    3. Dziekuje ��

      Usuń

Sharing Buttons