Kolejny deser z serii smaków dzieciństwa - Orzeszki! Z zewnątrz kruche ciasto, a w środku przepyszny, budyniowy krem z orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- kostka masła
- 1/2 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki spirytusu (dla dzieci bez)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i całość posiekać nożem.
- Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder wymieszać na puszystą masę.
- Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na stolnicy i małym kieliszkiem od wódki wycinać kółka.
- Foremki na orzeszki wysmarować margaryną, włożyć do nich gotowe krążki ciasta, a następnie delikatnie docisnąć je do formy palcami.
- Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C, aż ciasteczka się zarumienią.
- Gorące delikatnie wyciągnąć z foremek, które od razu można wykorzystać do upieczenia kolejnej porcji.
- Z mleka, cukru waniliowego i cukru pudru ugotować budyń. Po ugotowaniu wystudzić, co chwilę mieszając, aby nie utworzył się kożuch.
- Masło utrzeć na puch, następnie dodając po jednej łyżce budyniu, utrzeć całość na gładką masę. Pod koniec dodać orzechy, spirytus i dokładnie wymieszać.
- Masę nakładać do ciasteczek i składać razem w orzeszki. Wedle uznania posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Uwielbiam je! Szkoda, że nie mam specjalnej formy :<
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
uwielbiaaaam <3 kojarzą mi się ze świętami :)
OdpowiedzUsuńmmm takie jak u mamy, szkoda że są takie pracochłonne
OdpowiedzUsuńCudowne! Jak u mamy :)
OdpowiedzUsuńWitam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuń100g masła
Usuń50g cukru pudru
1 jajo
1 żółtko
50g mąki migdałowej
50g mąki ryżowej
50g mąki ziemniaczanej
25g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dziekuje i pozdrawiam.
UsuńW skladnikach jest podany budyn waniliowy, a w przepisie ani slowa o nim, tylko jak zrobic domowy budyn. Dodajemy proszek? Jesli tak to kiedy?
OdpowiedzUsuńW szklance mleka rozpuścić 2 opakowania budyniu. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Gdy składniki w garnku zagotujemy to wlewamy budyń rozpuszczony w szklance mleka. Mieszamy cały czas łyżką, aż budyń zgęstnieje.
UsuńDziekuje za szybka odpowiedz ��
UsuńDziekuje ��
Usuń