czwartek, 16 stycznia 2014

Orzeszki

Orzeszki

Orzeszki
Kolejny deser z serii smaków dzieciństwa - Orzeszki! Z zewnątrz kruche ciasto, a w środku przepyszny, budyniowy krem z orzechami włoskimi.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 150 g zmielonych orzechów włoskich
    • kostka masła
    • 1/2 l mleka
    • 2 opakowania budyniu waniliowego
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 3 łyżki spirytusu (dla dzieci bez)
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i całość posiekać nożem.
  2. Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder wymieszać na puszystą masę.
  3. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na stolnicy i małym kieliszkiem od wódki wycinać kółka.
  4. Foremki na orzeszki wysmarować margaryną, włożyć do nich gotowe krążki ciasta, a następnie delikatnie docisnąć je do formy palcami.
  5. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C, aż ciasteczka się zarumienią.
  6. Gorące delikatnie wyciągnąć z foremek, które od razu można wykorzystać do upieczenia kolejnej porcji.
  7. Z mleka, cukru waniliowego i cukru pudru ugotować budyń. Po ugotowaniu wystudzić, co chwilę mieszając, aby nie utworzył się kożuch.
  8. Masło utrzeć na puch, następnie dodając po jednej łyżce budyniu, utrzeć całość na gładką masę. Pod koniec dodać orzechy, spirytus i dokładnie wymieszać.
  9. Masę nakładać do ciasteczek i składać razem w orzeszki. Wedle uznania posypać z wierzchu cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)


ciasteczka mąka masło cukier puder jajka proszek do pieczenia cukier waniliowy budyń waniliowy orzechy włoskie spirytus
Orzech

4 komentarze:

  1. Uwielbiam je! Szkoda, że nie mam specjalnej formy :<
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiaaaam <3 kojarzą mi się ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm takie jak u mamy, szkoda że są takie pracochłonne

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons