Przysmak kuchni galicyjskiej. Kiedyś przyrządzały je wiejskie gospodynie jako podpłomyki pieczone na blasze w chlebowych piecach. Ja przedstawiam Wam dziś proziaki w całkowicie nowej odsłonie. Nie zapominajmy o prostych potrawach, na których wychowywali się nasi przodkowie. Warto czasem wrócić do korzeni.
SKŁADNIKI (10 placuszków):
- 500 g mąki pszennej
- szklanka kefiru
- 1/2 łyżki sody
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić na jednolitą masę.
- Ciasto rozwałkować na plastry o grubości ok. 1 cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 15 cm.
- Proziaki smażyć na sucho, na rozgrzanej patelni po ok. 5 minut z każdej strony.
- Podawać z masłem czosnkowym lub serkiem homogenizowanym. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
idealne na przystawkę ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zrobiłam. Są pyszne, przypominają mi smak z dzieciństwa, są tak wciągające że nie można się od nich oderwać :) dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń