Dzisiaj polecam rybę w chrupiącym cieście na bazie piwa. Zapraszam :).
SKŁADNIKI:
- Ryba:
- świeże filety z halibuta lub innej ryby
- sól
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- Ciasto piwne:
- szklanka mąki pszennej
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szklanki piwa
WYKONANIE:
- Filety oczyścić, wyciągnąć ości i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Rybę posolić i skropić sokiem z cytryny.
- Składniki na ciasto (oprócz piwa) piwne włożyć do miski i zmiksować. Na koniec wlać piwo. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Rybę zanurzać w cieście i smażyć w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz