Bardzo smaczna wersja gołąbków w wersji wegetariańskiej.
SKŁADNIKI:
- główka średniej kapusty
- 250 g kaszy jaglanej
- 2 garście suszonych grzybów lub 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Grzyby namoczyć, najlepiej na całą noc. Obgotować przez godzinę w wodzie z łyżeczką soli. Odcedzić i pokroić na desce na mniejsze kawałki.
- Liście kapusty krótko obgotować w gorącej wodzie.
- Kaszę jaglaną gotować przez 10 minut w wodzie z 1/2 łyżeczki soli. Odcedzić.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
- Grzyby poddusić na maśle (jeśli korzystamy z pieczarek wystarczy je dokładnie umyć, pokroić w plasterki i poddusić na maśle). Dodać cebulę, czosnek i smażyć dalej razem, aż do miękkości.
- W dużej misce wymieszać razem kaszę jaglaną i duszone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem (ja doprawiam bardziej pikantnie, bo kapusta wyciąga przyprawy).
- Gotowy farsz zawijać w liście kapusty.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać na nich gołąbki i ponownie przykryć całość liśćmi.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i dusić pod przykryciem przez około godzinę.
- Podawać z ketchupem lub czerwoną cebulą (cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu pomidorowego; doprawić do smaku solą i pieprzem).
Gołąbków nie jadlam już od roku albo i dłużej... narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) jak zobaczyłam, że jest już nowa kapusta od razu postanowiłam zrobić gołąbki :) u mnie rodzinka uwielbia :)
Usuń