piątek, 15 maja 2015

Lody Orzechowe

Lody Orzechowe

Lody Orzechowe
Z jesieni pozostała mi spora paczuszka orzechów włoskich i pytanie: co z nimi zrobić? Pomysł na lody orzechowe przypadł do gustu wszytkim domownikom. Lody wyszły kremowe i intensywnie orzechowe. Polecam. :)


SKŁADNIKI:



    • 200 ml mleka 2%
    • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • szklanka posiekanych (drobno!)orzechów włoskich 
    • łyżka ekstraktu z wanilii



WYKONANIE:

  1. Do garnka o grubym dnie włożyć wszystkie składniki. Mieszając podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru.
  2. Gotową masę wystudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
  3. Dobrze schłodzoną masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
  4. Lody można przyrządzić również bez maszyny: masę wlać do pojemnika plastikowego, włożyć do zamrażalki i co godzinę mieszać masę lodową, aby nie powstawały kryształki lodu.

SMACZNEGO :)

lody mleko śmietanka kremówka cukier orzechy włoskie ekstrakt waniliowy
Akcja lodowa 2015

12 komentarzy:

  1. Nie potrafiłabym sama zrobić lodów, dla mnie to jest zupełnie tajemna sztuka :) Zawsze podziwiam ludzi, którzy się na to porywają :) Także wielki szacunek.

    Wyglądają kusząco. I mimo iż nie przepadam za orzechami włoskimi, skusiłabym się choć na odrobinę tej dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze rok temu też myślałam, że robienie domowych lodów to wyższa sztuka kulinarna :) w końcu odważyłam się i od tamtej pory rodzina nie chce jeść już żadnych kupionych tylko domowe :)
      proszę się odważyć i spróbować :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Takie domowe są najlepsze, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechowe, uwielbiam, smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe lody i jeszcze orzechowe super

    OdpowiedzUsuń
  5. No, a ja niestety nie mam maszyny do lodów i to właśnie moja odwieczna bolączka... :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie to że były dobre.. nie nie... ONE BYŁY PRZEPYSZNE!!. :). ie wierzyłam że mogę zrobić lody o wiele lepsze niż ze sklepu. Bardzo dziękuję wraz z chłopakiem za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. tak trzeba, aby nie powstawały kryształki lodu

      Usuń

Sharing Buttons