Z jesieni pozostała mi spora paczuszka orzechów włoskich i pytanie: co z nimi zrobić? Pomysł na lody orzechowe przypadł do gustu wszytkim domownikom. Lody wyszły kremowe i intensywnie orzechowe. Polecam. :)
SKŁADNIKI:
- 200 ml mleka 2%
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- szklanka posiekanych (drobno!)orzechów włoskich
- łyżka ekstraktu z wanilii
WYKONANIE:
- Do garnka o grubym dnie włożyć wszystkie składniki. Mieszając podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru.
- Gotową masę wystudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
- Dobrze schłodzoną masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
- Lody można przyrządzić również bez maszyny: masę wlać do pojemnika plastikowego, włożyć do zamrażalki i co godzinę mieszać masę lodową, aby nie powstawały kryształki lodu.
Nie potrafiłabym sama zrobić lodów, dla mnie to jest zupełnie tajemna sztuka :) Zawsze podziwiam ludzi, którzy się na to porywają :) Także wielki szacunek.
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco. I mimo iż nie przepadam za orzechami włoskimi, skusiłabym się choć na odrobinę tej dobroci :)
jeszcze rok temu też myślałam, że robienie domowych lodów to wyższa sztuka kulinarna :) w końcu odważyłam się i od tamtej pory rodzina nie chce jeść już żadnych kupionych tylko domowe :)
Usuńproszę się odważyć i spróbować :)
pozdrawiam :)
Takie domowe są najlepsze, chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wypróbowania :)
UsuńOrzechowe, uwielbiam, smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDomowe lody i jeszcze orzechowe super
OdpowiedzUsuńNo, a ja niestety nie mam maszyny do lodów i to właśnie moja odwieczna bolączka... :(
OdpowiedzUsuńMniam, mniam!
OdpowiedzUsuńNie to że były dobre.. nie nie... ONE BYŁY PRZEPYSZNE!!. :). ie wierzyłam że mogę zrobić lody o wiele lepsze niż ze sklepu. Bardzo dziękuję wraz z chłopakiem za przepis :D
OdpowiedzUsuńCzy trzeba co godzine mieszać???
OdpowiedzUsuńtak trzeba, aby nie powstawały kryształki lodu
Usuń