Dzisiaj na obiad będzie bardzo ostro! A to za sprawą sosu seczuańskiego. Danie jest więc tylko dla odważnych, choć wybierając sos słodko-kwaśny, można również przyrządzić wersję łagodną.
SKŁADNIKI:
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka
- słoik sosu seczuański
- 2 x 100g ryżu basmati
- sezam
- 4 łyżki bułki tartej
- jajko
- natka pietruszki
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- olej
- długie patyczki szaszłykowe
WYKONANIE:
- Do miski włożyć mięso, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i doprawić delikatnie solą, pieprzem, natką pietruszki oraz przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Z tak przyrządzonego mięsa formować w dłoni walce o długości 7 cm i szerokości 2 cm.
- Mięso obtoczyć w sezamie i usmażyć na patelni, na oleju z każdej strony.
- Sos wylać na osobną patelnię gotować powoli na małym ogniu. Gdy będzie już ciepły wrzucić do niego mięso i dusić wszystko przez chwilę razem.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Gotowy ryż wyłożyć na talerz. Obok układać kawałki mięsa nadziane na szaszłyki i polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz