sobota, 31 sierpnia 2013

Kurczak w Sezamie z Sosem Seczuańskim

Kurczak w Sezamie z Sosem Seczuańskim

Kurczak w Sezamie z Sosem Seczuańskim
Dzisiaj na obiad będzie bardzo ostro! A to za sprawą sosu seczuańskiego. Danie jest więc tylko dla odważnych, choć wybierając sos słodko-kwaśny, można również przyrządzić wersję łagodną.


SKŁADNIKI:



    • 300 g mięsa mielonego z kurczaka
    • słoik sosu seczuański
    • 2 x 100g ryżu basmati
    • sezam
    • 4 łyżki bułki tartej
    • jajko
    • natka pietruszki
    • przyprawa do kurczaka
    • sól, pieprz 
    • olej
    • długie patyczki szaszłykowe 


WYKONANIE: 

  1. Do miski włożyć mięso, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i doprawić delikatnie solą, pieprzem, natką pietruszki oraz przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Z tak przyrządzonego mięsa formować w dłoni walce o długości 7 cm i szerokości 2 cm.
  3. Mięso obtoczyć w sezamie i usmażyć na patelni, na oleju z każdej strony.
  4. Sos wylać na osobną patelnię gotować powoli na małym ogniu. Gdy będzie już ciepły wrzucić do niego mięso i dusić wszystko przez chwilę razem.
  5. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Gotowy ryż wyłożyć na talerz. Obok układać kawałki mięsa nadziane na szaszłyki i polane sosem.

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone sos seczuański ryż sezam bułka tarta jajko natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons