Czy myśleliście kiedykolwiek o zrobieniu w domu Nachos? Jeśli nie, to zdecydowanie polecam! Są nie tylko przepyszne, ale również bardzo proste w wykonaniu. Największą zaletą domowych Nachos jest to, że smak wybieramy sobie sami, dobierając odpowiednią mieszankę przypraw. Ja zrobiłam paprykowe. A Wam jaki smak się marzy?
SKŁADNIKI:
- 120 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki pszennej
- jajko
- 100 ml mleka
- łyżeczka papryki w proszku
- łyżeczka soli
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Do miski włożyć mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, jajko, sól oraz mleko.
- Ciasto zagnieść i bardzo cienko rozwałkować. Wykrawać nożem trójkąty.
- Do woka nalać 400 ml oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Można jeść bezpośrednio po wystudzeniu.
Kiedyś myślałam, by je zrobić samej a teraz Ty mi o tym przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńja moje nachos zrobiłam przypadkiem, po prostu zrobiłam za dużo ciasta na tortille :) nie chciałam wyrzucać ciasta :) dosypałam więcej mąki kukurydzianej i w ten sposób powstały:)
Usuńświetne, muszę wypróbować, nie wiedziałam, ze można fajne nachos zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńmożna je zrobić bez mąki kukurydzianej ? :)
OdpowiedzUsuńtylko z mąką kukurydzianą :) pozdrawiam
UsuńJak smażyć
OdpowiedzUsuńna głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Usuńjak smazyc
OdpowiedzUsuńna głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Usuń