Zapraszam na soczystego kurczaka w chrupiącej skórce marynowanego w piwie.
SKŁADNIKI:
- 10 pałek z kurczaka
- 100 ml piwa jasnego
- łyżka ketchupu
- 2 łyżki cukru muscovado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
WYKONANIE:
- Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
- Szalotkę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W dużej misce wymieszać: piwo, oliwę z oliwek, ketchup, szalotkę, czosnek, przyprawę do grilla, pieprz czarny, kminek, pieprz kajeński, cukier muscovado oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Do marynaty włożyć mięso, schować do lodówki i marynować przez całą noc.
- Pałki z kurczaka grillować na tackach na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Można też upiec w piekarniku lub w halogen oven (200°C). Udka co chwilę obracać i smarować pędzelkiem pozostałą marynatą. Piec przez ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz