poniedziałek, 28 listopada 2016

Kurczak Marynowany w Piwie

Kurczak Marynowany w Piwie

Kurczak Marynowany w Piwie
Zapraszam na soczystego kurczaka w chrupiącej skórce marynowanego w piwie.


SKŁADNIKI:



    • 10 pałek z kurczaka
    • 100 ml piwa jasnego
    • łyżka ketchupu
    • 2 łyżki cukru muscovado
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki przyprawy do grilla
    • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
    • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 2 szalotki
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1/2 pęczka natki pietruszki


WYKONANIE:

  1. Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
  2. Szalotkę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. W dużej misce wymieszać: piwo, oliwę z oliwek, ketchup, szalotkę, czosnek, przyprawę do grilla, pieprz czarny, kminek, pieprz kajeński, cukier muscovado oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  4. Do marynaty włożyć mięso, schować do lodówki i marynować przez całą noc.
  5. Pałki z kurczaka grillować na tackach na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Można też upiec w piekarniku lub w halogen oven (200°C). Udka co chwilę obracać i smarować pędzelkiem pozostałą marynatą. Piec przez ok. 40 minut.

SMACZNEGO :)

obiad kurczak piwo ketchup cukier muscovado oliwa przyprawa do grilla pieprz kminek pieprz kajeński szalotki czosnek natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons