Kruche, kolorowe i owocowe babeczki z delikatną masą budyniową. Skusicie się na jedną?
SKŁADNIKI:
- Ciasto Kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g masła zimnego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Masa Budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 6 łyżek cukru kryształ
- kostka masła
- Dodatki:
- figi świeże
- winogrona białe
- winogrona czerwone
- kiwi złote lub zielone
- borówka amerykańska
- maliny małe
- galaretka malinowa
WYKONANIE:
- Mąkę i masło posiekać na stolnicy nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
- Foremki na babeczki natrzeć masłem. Ciasto rozwałkować na plaster o grubości 3 cm. Foremkami od babeczek wykrawać koła i dłońmi dociskać ciasto do ścianek.
- Piec przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zarumienieni. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z foremek.
- 300 ml mleka na budyń zagotować z dodatkiem cukru. Pozostałą część zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając do zgęstnienia. Wystudzić.
- Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować do momentu, gdy masa będzie jednolita bez grudek.
- Owoce do dekoracji umyć i osuszyć.
- Galaretkę malinową rozpuścić we wrzątku. Gdy zacznie tężeć dodać świeże maliny.
- Do kruchych korpusów babeczek nakładać równomiernie masę budyniową. Przyozdobić plasterkiem figi, kiwi, borówką, winogronami i galaretką z malinami.
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZazdraszczam fig. Babeczki obłędne !!! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Słodko, kolorowo i pięknie:) rozkosz...:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, stoją jak armia gotowa do ataku :))
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie się poczęstuje :)
OdpowiedzUsuń