czwartek, 5 maja 2016

Babeczki Owocowe

Babeczki Owocowe

Babeczki Owocowe
Kruche, kolorowe i owocowe babeczki z delikatną masą budyniową. Skusicie się na jedną?


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kruche:
    • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 250 g masła zimnego
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
  • Masa Budyniowa:
    • 500 ml mleka
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka mąki pszennej
    • 6 łyżek cukru kryształ
    • kostka masła
  • Dodatki:
    • figi świeże
    • winogrona białe
    • winogrona czerwone
    • kiwi złote lub zielone
    • borówka amerykańska
    • maliny małe
    • galaretka malinowa


WYKONANIE:

  1. Mąkę i masło posiekać na stolnicy nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
  2. Foremki na babeczki natrzeć masłem. Ciasto rozwałkować na plaster o grubości 3 cm. Foremkami od babeczek wykrawać koła i dłońmi dociskać ciasto do ścianek.
  3. Piec przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zarumienieni. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z foremek.
  4. 300 ml mleka na budyń zagotować z dodatkiem cukru. Pozostałą część zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając do zgęstnienia. Wystudzić.
  5. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować do momentu, gdy masa będzie jednolita bez grudek.
  6. Owoce do dekoracji umyć i osuszyć.
  7. Galaretkę malinową rozpuścić we wrzątku. Gdy zacznie tężeć dodać świeże maliny.
  8. Do kruchych korpusów babeczek nakładać równomiernie masę budyniową. Przyozdobić plasterkiem figi, kiwi, borówką, winogronami i galaretką z malinami.

SMACZNEGO :)

mąka cukier puder jajka sól mleko cukier figi winogrona kiwi borówki mailiny galaretka
Wiosenne słodkości 2016

5 komentarzy:

Sharing Buttons