Przyrządzony według poniższego przepisu sos chrzanowy będzie idealnie pasował do świątecznych potraw z mięsa, wędlin na zimno, pasztetów lub jaj faszerowanych.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 100 g chrzanu startego ze słoiczka
- łyżka chrzanu świeżo startego
- 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
- łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1/3 łyżeczki cukru kryształ
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Jajka zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
- Do blendera włożyć chrzan, musztardę, majonez, jogurt naturalny, pół jajek, cukier kryształ, sok z cytryny, sól oraz pieprz i zmiksować na gładką masę.
- Do gotowego sosu dodać pozostałe jajka i wymieszać. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
wspaniała propozycja na zbliżające się święta :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZnakomity sosik :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sos na nadchodzące święta, pycha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Cześć :) ten sosik to dla mnie temat na czasie :) wczoraj kupiłam chrzan i chciałam w najblizszym czasie zrobić z tego jakiś sosik np do jajek :) www.lunch-time.blog.pl
OdpowiedzUsuńpolecam :) przepis z zeszyciku babci :)
Usuń