sobota, 23 listopada 2013

Kawa po Irlandzku

Kawa po Irlandzku

Kawa po Irlandzku

Idealna na chłodne, deszczowe popołudnia. Właśnie takie, jak w Irlandii. Doskonałe połączenie smaków kawy i whiskey, delikatnie złagodzone śmietanką. Orzeźwiająca, rozgrzewająca i pokrzepiająca. Od lat robi furorę już nie tylko na wyspach, ale i w kawiarniach pozostałych państw starego kontynentu.



SKŁADNIKI (1 szklanka):



    • porcja Espresso Doppio
    • 100 ml słodkiej śmietanki (30 %)
    • 30 ml whiskey
    • łyżeczka cukru brązowego


WYKONANIE:

  1. Szklankę, w której podawać będziemy kawę wyparzyć wrzątkiem.
  2. Do szklanki wsypać cukier, wlać whiskey oraz kawę i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  3. Śmietankę ubić na puszystą pianę i delikatnie wlać ją do kawowego napoju.

WARIACJE:


W zależności od upodobań, jako bazę do Kawy po Irlandzku, stosować możemy Espresso Dopio, Espresso Lungo, Kawę Americano, Mokę lub Kawę po Turecku. Należy wówczas odpowiednio dobrać ilość śmietanki tak, aby wypełnić całą objętość szklanki. Ilość whiskey też należy dostosować do osobistych preferencji. Powyższy przepis to wierna kopia tego, co uświadczymy w każdym pubie w Belfaście, ale każdy powinien go uelastycznić wedle swoich osobistych zamiłowań.


Uwagi:

  • Wyparzenie szklanki jest bardzo istotne, gdyż Espresso jest jedynym ciepłym składnikiem Kawy po Irlandzku. I tak w najlepszym wypadku będzie ona mieć temperaturę około 50°C
  • Śmietanka nie powinna być ubita, ale spieniona. Ubitą ciężko jest wlać tak, aby utrzymywała się na wierzchu.
  • Im lepszej jakości whiskey, tym lepsza Kawa po Irlandzku. No ale chyba nie spodziewaliście się, że będzie inaczej. Osobiście polecam dobrego i sprawdzonego Jasia Wędrowniczka :).
Więcej na temat kawy w sekcji Kawa.
kawa espresso śmietanka kremówka whiskey cukier brązowy

3 komentarze:

  1. Hej mam kilka pytań co do przepisu:
    1. Czy do kawy ma być użyta whiskey czy whisky (na obrazku jest whisky) ?
    2. Czy zamiast brązowego cukru można użyć innego słodzika, jak np stevia cukrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiskey i Whisky to nazwa tego samego trunku - destylatu ze zboża leżakowanego w dębowych beczkach. Słodzik oczywiście można użyć - kto nam zabroni - ale za efekt końcowy nie ręczę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. niezastąpiona na przyjęciach od lat w mojej rodzinie:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons