Pyszne ciasto z kremem kokosowym bez pieczenia.
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/4 kostki masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 i 3/4 szklanki mleka
- szklanka cukru kryształ
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g wiórek kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
- 2 duże opakowania herbatników
- perełki srebne
WYKONANIE:
- Przygotować budyń: Jedną szklankę mleka odlać do miseczki. Dodać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką.
- Pozostałą porcję mleka zagotować z cukrem kryształ i cukrem waniliowym.
- Dodać masę żółtkową i podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy budyniowej. Odstawić do wystudzenia co chwilę mieszając, aby nie powstał kożuch.
- Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce budyniu i cały czas miksując.
- Gdy wszystkie składniki masy połączą się, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę podzielić według następujących proporcji: 4 łyżki od dekoracji, a pozostałą część podzielić na 3 równe porcje.
- W prostokątnej blasze (20x25 cm) wyłożonej folią aluminiową ułożyć: warstwę herbatników, masę, herbatniki, masę, herbatniki, masę, herbatniki, masę do dekoracji.
- Udekorować z wierzchu wiórkami kokosowymi i perełkami. Wstawić na minimum 6 godzin do lodówki.
Pyszne! Ale ja kocham wszystko kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRewelacja! Musze to zrobic!
OdpowiedzUsuńZrobię je na sobotnia imprezkę rodzinną.
OdpowiedzUsuńIle ma być dokładnie tego mleka? W składnikach jest podane 3/4 szklanki, a w treści jest większa ilość mleka.
OdpowiedzUsuńdziękuję za zwrócenie uwagi już poprawiłam :)
UsuńOczywiście zrobiłam te ciasto. Pycha.
Usuńbardzo się cieszę :) pozdrawiam
Usuńciasto wyszło rewelacyjne super przepis polecam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję paulina biskup :) pozdrawiam:)
UsuńA czy można użyć biszkoptów zamiast herbatników??
OdpowiedzUsuńtak można :) już niedługo opublikuję wersję rafaello na biszkopcie :)
UsuńNa jaka blachę jest ten przepis ? (wymiary)
OdpowiedzUsuń20x25 cm można też zrobić w tortownicy o średnicy 24 cm
UsuńWitam! porcje budyniową robić z tą jedną szklanką mleka tak? A reszte czyli 1 i 3/4 mleka zagotować z cukrem kryształ i cukrem waniliowym tak ?
OdpowiedzUsuńWitam :) w tej jednej szklance mleka wymieszać na zimno: żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Natomiast pozostałe mleko (1 i 3/4 szklanki) zagotować z cukrem waniliowym i kryształ, gdy mleko zacznie się gotować to wzalać zimną masę z żółtkami i szybko mieszać, aby nie powstały grudki w budyniu. pozdrawiam :)
Usuńczy moge dodac miod zamiast cukru ?
OdpowiedzUsuńtak można zastąpić cukier miodem.
Usuń