poniedziałek, 17 listopada 2014

Amoniaczek Tęczowy

Amoniaczek Tęczowy

Amoniaczek Tęczowy
Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Przypomina nieco biszkopt i idealnie komponuje się z samą galaretką.

amoniaczek tęczowy

SKŁADNIKI:



    • 6 dużych jajek
    • 300 g cukru pudru
    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g miękkiego masła
    • łyżeczka amoniaku spożywczego
    • 2 galaretki: czerwona, pomarańczowa


WYKONANIE:

  1. Masło zmiksować na puszystą masę.
  2. W osobnej misce ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. 
  3. Do masła dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  4. Mąkę wymieszać z amoniakiem i dodawać po łyżce do masy.
  5. Na koniec dodać pianę z białek i zmiksować do połączenia składników.
  6. Ciasto podzielić na 3 części i piec w osobnych brytfankach o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 170°C. (Uwaga! Podczas pieczenia amoniak niemal całkowicie się ulatnia czemu towarzyszą nieprzyjemne doznania zapachowe!) Gotowe ciasto wystudzić.
  7. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejące wlać na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka cukier puder mąka masło amoniak galaretka
Świąteczne słodkości!

6 komentarzy:

Sharing Buttons