poniedziałek, 18 listopada 2013

Dżem z Cukinii i Pomarańczy

Dżem z Cukinii i Pomarańczy

Dżem z Cukinii i Pomarańczy
Przepyszna konfitura ze spiżarni mamy. Dżem z cukinii to doskonała baza dla dżemów smakowych bez konieczności dodawania owoców. Wszystko za sprawą galaretki. Ja zdecydowałam się na wersję pomarańczową.

dżem z cukinii

SKŁADNIKI:



    • 1 kg cukinii
    • 150 g cukru kryształ
    • łyżka kwasku cytrynowego
    • łyżka żelatyny
    • galaretka pomarańczowa

WYKONANIE:

  1. Cukinię obrać (jeśli są ziarna to wydrążyć) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
  3. Po upływie tego czasu smażyć, aż cukinia zgęstnieje. 
  4. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity, dodać kwasek cytrynowy, żelatynę i galaretkę pomarańczową. Całość smażyć razem jeszcze prze 20 minut co chwilę mieszając.
  5. Nakładać do wyparzonych uprzednio słoików i szybko zakręcać. 

SMACZNEGO :)

przetwory cukinia cukier kryształ kwasek cytrynowy żelatyna galaretka pomarańczowy

1 komentarz:

Sharing Buttons