środa, 18 grudnia 2013

Uszka z Kapustą i Pieczarkami

Uszka z Kapustą i Pieczarkami

Uszka z Kapustą i Pieczarkami
Czas już zacząć lepić uszka :). Oczywiście, choć same w sobie są pyszne i niezastąpione na wigilijnym stole, najlepiej smakują z barszczem czerwonym na zakwasie, własnej produkcji.

uszka

SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
    • 500 g kapusty kiszonej
    • 300 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 1/4 kostki masła
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Kapustę kiszoną obgotować przez ok. 35 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar wody i pokroić na desce na drobne kawałki.
  2. Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki oraz cebulę i dusić wszystko razem. Następnie dodać kapustę i cały czas mieszając smażyć. Dodać około 6 łyżek oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
  6. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
  7. Rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki o średnicy 3 cm.
  8. Na koła nakładać farsz z kapusty i pieczarek. Sklejać uszka.
  9. Do dużego garnka wlać 3/4 wody. Na gotujący się wrzątek wrzucać uszka i gotować przez 5 minut. Wyciągać cedzakiem.
  10. Gotowe podawać z barszczem czerwonym na zakwasie.

SMACZNEGO :)

 

obiad mąka mąka ziemniaczana mleko woda olej kapusta kiszona pieczarki cebula masło oliwa sól pieprz
Wigilia 2013

2 komentarze:

  1. W przepisie brak jakichkolwiek przypraw, proszę uzupełnić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy to sól i pieprz punkt 4 :) proszę czytać uważnie opis. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :).

      Usuń

Sharing Buttons