Na przepisach siostry Anastazji jak zwykle się nie zawiodłam. Polecam Wam zatem kolejny przepis na przepyszne pierniczki. Tym razem na bazie smalcu. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam dodając cynamon oraz kakao. Pierniczki lubię bardziej wyraziste w smaku.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 300 g miodu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru kryształ
- 150 g cukru kryształ na karmel
- 100 g masła
- 100 g smalcu
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa do piernika (bez dodatku mąki)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka kakao
WYKONANIE:
- Cukier na karmel wsypać na patelnię z taką samą ilością wody. Gotować tak długo, aż powstanie karmel. Następnie wylać na papier do pieczenia i rozprowadzić cienką warstwę. Po wystudzeniu połamać wałkiem na drobne kawałki (nie mielić w blenderze).
- Miód zagotować z przyprawą do piernika. Gorący połączyć z mąką i wymieszać najpierw łyżką, a następnie ręką.
- Jajka ubić z cukrem.
- Do mąki dodać ubite jajka, karmel oraz sodę, Zagnieść ciasto.
- Masło i smalec rozpuścić. Przestudzić i wlać do ciasta. Ponownie wyrobić.
- Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka.
- Gotowe ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
- Wystudzone przełożyć do zamkniętego pojemnika - w ten sposób nabiorą kruchości. Dzień przed świętami polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz